První Yoyo mistrovství ČR

Sdílej
 
Někteří z vás již jistě ví, že se s yoyem dají dělat i jiné kousky, než ho jen posílat nahoru a dolů po šňůrce. Od nejjednodušších triků, až po takové, nad kterými zůstává rozum stát. V sobotu 23. října, kdy se koná historicky první mistrovství ČR v yoyování, to vše můžete vidět na vlastní oči, a to v podání těch nejlepších českých yoyerů.

Yoyo je hračka, kterou znali již naše babičky a dědové. Ve skutečnosti je ale jeho původ mnohem starší. Některé prameny uvádějí, že původní yoya pocházejí ze starověké Číny, první historická zmínka o této hračce byla nalezena v Řecku z doby přibližně 500 před Kristem. Yoyu podobné zbraně, kameny na dlouhém laně spouštěné z korun stromů, používali odedávna také filipínští lovci.

Foto
Přesný původ yoya tedy nejspíš zůstane zahalen tajemství, jisté je to, že moderní, ložisková yoya pocházejí z USA, kde se již od přelomu 19. a 20. století vyvíjely nejrůznější systémy navíjení. Za oceánem se také začaly vymýšlet první triky a pořádat v nich soutěže. Dnes je to, jak je pro Ameriku příznačné, profesionální sport se vším všudy.

Ve světovém kontextu je yoyování v České republice ještě stále v plenkách. První triková yoya se zde objevila až na konci minulého století. Po roce 2000 začaly vznikat první yoyo skupiny (tzv. crews), objevil se specializovaný server yoyo.cz, a nadšení pro tuto hračku se začalo pomalu šířit celou zemí.

Foto
Po několika letech českého yoyování nastal nyní čas, aby yoyeři navzájem poměřili svůj um - historicky první yoyo mistrovství ČR proběhne v sobotu 23. října v klubu Prosek v Praze. Soutěžit se bude ve třech kategoriích – od začátečníků, přes středně pokročilé až po pokročilé. Každá z kategorií má předepsaných seznam triků (tzv. tricklist), které musí každý soutěžící postupně předvést. Na správné provedení bude dohlížet porota složená z těch nejzkušenějších českých yoyerů. Na závěr se bude soutěžit také v tzv. freestylu, kdy si každý soutěžící připraví tříminutové vystoupení, ve kterém do hudebního doprovodu nabídne to nejlepší, co umí. Dojde i na stupid trick contest, ve kterém se bude hodnotit originalita předvedeného triku.

Pro vítěze čekají velmi zajímavé ceny, a i když jste třeba yoyo v ruce v životě nedrželi, přijďte se alespoň kouknout – stačí se chvíli dívat a chytne vás to taky.

Více informací včetně časového harmonogramu, pravidel a tricklistů pro jednotlivé kategorie naleznete na oficiálních stránkách mistrovství.



YOYO MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY
23. října 2004 od 9.00 hodin, Klub Prosek - Jablonecká 322, Praha 9
Soutěžní kategorie: Začátečníci, Středně pokročilí, Pokročilí