Počmág radí

Sdílej
 

Počmág radíSom jeden zo slovenských čitatežov abecečka a chcem sa opýtať takú vec. Mám už dosť starý počítač Intel Pentium 133Mhz 16MB RAM, ale neviem, či mám pamäť typu DIMM alebo SIMM. Prosím, poraď, ako by sa to dalo zistiť bez toho, aby som musel rozoberať počítač. Za radu vopred ďakujem. Andrej, Slovensko Mám obavy, že Ti nezbude nic jiného než počítač otevřít. Je sice jasné, že v takto starém počítači budou SIMMY, ale těžko soudit, zda to ještě budou "staré krátké" SIMMY o 36 pinech, nebo novější, delší, o 72 pinech.


Proč na svém počítači (Celeron 533), kdykoli se připojím na net, tak se připojím rychlostí maximálně 34 000 kbs? Mám modem na základové desce rychlost 56kbs. Děkuji. Jirka, Bílovec V tomto případě se nejedná o problém s počítačem, ale o problém s telefonní ústřednou. V některých místech, zejména se starší analogovou ústřednou, případně pobočkovou ústřednou v objektu, dochází k takovémuto pomalému připojení.
Mám počítač 486 DX2 66MHz a 12MB RAM a chtěl bych se tě zeptat, jestli rozběhnu Windows 98, a jestli ne, tak zda rozběhnu Microsoft Word 2000. Martin z Brna Na 12 MB paměti a takto pomalém procesoru možná Windows 98 rozběhneš, ale budou tak pomalá, že to naprosto nemá význam. Spíš bych doporučoval Windows 3.1 nebo maximálně Windows 95. Na Windows 95 rozběhneš i Word 2000, ale opět bude strašně pomalý a práce s ním bude spíše utrpením.
Mám počítač s procesorem Cyrix 6x86 MX, (modrý) BIOS a v něm (tuším) v kolonce CHIPSET FAILURE SETUP položku SDRAM SPECULATIVE READ. Mám ji vypnutou a nevím. Zapnout jsem ji nezkoušel. Mohl bys mi objasnit, co to znamená? (Trochu počítačům rozumím, takže mi to nemusíš vysvětlovat do detailu.) Díky, Lukáš Tato volba značí, jakým způsobem bude probíhat čtení dat uložených v operační paměti. Obecně lze říct, že aktivace této volby zrychlí přístup a práci s operační pamětí a lze ji doporučit. Novější typy počítačů a pamětí by ji měly zvládnout bez problému. Po jejím zapnutí může pouze dojít k tomu, že se Windows budou chovat nekorektně (padat či kousat se), a v takovém případě je možné tuto volbu v BIOS opět vypnout. Své dotazy posílejte na adresu redakce nebo na e-mail pocmag@iABC.cz.