Parmička perleťová patří k rybkám s dlouholetou tradicí chovu v sladkovodních akváriích. Dorůstá délky až 3 cm a pochází ze Sumatry a sousedních Sundských ostrovů. Atraktivní jsou na ní předavším stříbřité šupiny, z nichž každá má modravou skvrnku s černým lemováním. Samečci jsou štíhlejší a lépe vybarvení než samičky, jimž chybí černý lem ploutví. Parmičkám perleťovým vyhovuje každá voda o teplotě 21 až 26 ° C a každá velikost akvária, v němž mohou být umístěny společně s jinými druhy. Krmit se může lak živou, tak náhradní potravou. Při koupi rybek je třeba pamatovat na to, že žijí v hejnech, a proto kupovat alespoň 5-6 jedinců. Někdy je v prodeji i albinotická forma, pro niž platí stejné zásady chovu jako pro zbarvení „divoká“. Jikry se dobře vyvíjejí v polotvrdé, slabě kyselé vodě. Samičky vyhledávají třecí místa v blízkosti jemnolistých rostlin, často pod samou hladinou vody. Část jiker bezprostředně oplozených samcem ulpívá na rostlinách, část klesá ke dnu. Po skončeni třeni je nutné obě ryby odlovit, neboť by mohly ohrozit jikry. Pro třeni je třeba zvýšit teplotu na 28 °C. Rozplavaná mláďata se zdržují u dna a přijímají droboučká nauplia buchanek. Rybky vyspívají přibližně v šesti až sedmi měsících. Parmička perleťová se hodí i pro méně zkušené akvaristy.
Sdílej
22. července 2001 • 15:11