Ropuchy: Ropucha berberská

Sdílej
 

Ropucha berberská dorůstá délky těla asi 12 cm a obývá polopouště i okraje pouští v Maroku a Tunisku. Zdržuje se v místech s písčitou půdou, porostlou trsy trávy, bylinami a keři. Přes den se ukrývá v děrách, které si často sama vyhrabává. Po setmění, kdy poklesne teplota vzduchu a zvýši se vlhkost, opouští úkryty a vydává se za potravou. Loví hmyz, zvláště saranče, kobylky a brouky, ale také pavouky a drobné stonožky. Velký jedinec může výjimečně uchvátit a pohltit i drobné mládě pouštních hlodavců nebo gekonů. V letním období, kdy panuji vysoké teploty, zalézají ropuchy do hlubokých doupat hlodavců a tam ve spánku přečkávají pro ně nepříznivé podmínky. Brzy zjara přicházejí ropuchy hromadně k vodě, často jen k malým loužím do oáz nebo k zavlažovaným polím. Samice pak v mělké vodě naklade chomáče až několika tisíc vajíček. Za několik dnů se vylíhnou pulci, kteří ukončí svůj vývoj už za čtyři týdny. Rychlý vývoj je přizpůsobením nepříznivým podmínkám. Malé žabky se pak rozlézají po širém okolí. V té době zaplaví silnice a auta mohou při nájezdu na stovky žabích tělíček dostat smyk. Ropucha berberská musí nejen odolávat podmínkám pro obojživelníky velmi nepříznivým, ale má také mnoho nepřátel dravé ptáky, ale i krkavcovité, volavky a čápy. Kromě toho slouží za potravu hadům.

 

Hry