Evropské orchideje: Kalipsó hlíznatá

Sdílej
 

Kalipsó hlíznatá. V antických řeckých bájích byla Kalypso krásná a bohatá nymfa, u které Odysseus na své bludné pouti strávil celých sedm let. V botanice po ni byla nazvána krásná severská orchidej (má pouze jeden jediný druh), která mezi planými evropskými orchidejemi vyniká po střevíčníku největšími květy.
Kalypsó hliznatá je vytrvalá bylina s vejčitou nebo kulovitou podzemní hlízou. Z její horní části vyrůstá na dlouhém řapíku jeden jediný list tmavě zelený, vejčitého tvaru, s výrazně vyniklou rovnoběžnou žilnatinou. Vyrůstá v létě, po odkvětu rostliny, vytrvává přes zimu a často po něm není již ani stopy, když příští jaro rostlina opět kvete. Květy vyrůstají jednotlivě na 70 až 20 cm vysokých lodyhách s jednou až dvěma blanitými šupinami. Jsou velké (měří asi 3 cm v průměru), výrazně růžově červeně, na vakovitě vydutém pysku (tvarem připomínajícím střevíčník) s velkou bílou a menšími žlutými skvrnami. Plod je tobolka.
Kalypsó je rostlina severských jehličnatých lesů. Kvete v květnu až červnu, často na místech, kde teprve před několika dny roztál sníh. Je to vzácný druh vlhkých, mechových a stinných stanovišť v pásmu tajgy. Vyskytuje se v celé severské oblasti zeměkoule: v Severní Americe (Kanada, USA), v Asii (Sibiř), v Evropě pak ve střední Skandinávii a severním Rusku. Přes svůj velice ozdobný vzhled je kalypsó hliznatá pěstována velmi zřídka,její pěstování je totiž dosti obtížné. Ve většině států, v nichž se planě vyskytuje, je dnes řazena mezi ohrožené a chráněné rostliny.