Evropské orchideje: Střevíčník velkokvětý

Sdílej
 

Střevíčník velkokvětý. Rod střevíčník mezi planými evropskými orchidejemi vyniká největšími květy. Charakteristický je velký vydutý pysk v květu, tvarem připomínající pantoflíček (odtud jméno rodové i jedno druhové). V Evropě se vyskytují tři zástupci tohoto rodu. Jeden z nich, střevíčník pantoflíček, je vzácnou a chráněnou ozdobou i československá květeny. Zbývající dva druhy se vyskytuji pouze v Sovětském svazu.
Střevíčník velkokvětý je vytrvalá bylina se silným podzemním plazivým oddenkem a přímou, 25 až 45 cm vysokou lodyhou, na níž jsou tři až čtyři střídavé, objímavé, široce vejčité, svěže zelené listy s vyniklou rovnoběžnou žilnatinou. Květy (mají v průměru až 10 cm) mají vnější okvětní lístky kratší než pysk, jsou vejčitě kopinaté, červenofialové. Vakovitý pysk je barvy červenavě purpurové až fialové, se zvláštním nádechem do temně růžové. Plod je tobolka s množstvím drobných semen.
Střevíčník velkokvětý kvete v červnu a v červenci. Vyskytuje se v evropské části Sovětského svazu v povodí horního Dněpru a v povodí Volhy a Kamy, postupuje dále k Uralu a porůznu roste na západní i východní Sibiři a také na Dálném východě. Jeho stanovišti jsou březové lesy, lesní loučky a vzácněji i bory, kde roste občas společně s menším bílým a červenofialově tečkovaným střevíčníkem skvrnitým (Cypripedium guttatum). Protože střevíčník velkokvětý je vysoce dekorativní rostlina, pěstuji jej i někteří naši zahrádkáři. V SSSR byl zařazen do červené knihy vzácných a ohrožených rostlin.