Evropské orchideje: Temnohlávek černý

Sdílej
 

Temnohlávek černý. Mezi skutečně alpínky patří rod (se dvěma druhy) nízkých a drobnokvětých planých orchidejí vyskytujících se v evropských pohořích v nadmořských výškách až 2800 m. Jejich květy výrazně voní po vanilce (anglické jméno "vanilková orchidej“). Jméno dalo rodu černofialové zabarvení květů hojnějšího z obou druhů temnohlávku černého.
Temnohlávek černý je vytrvalá bylina s dvěma podzemními podlouhlými, prstnatě dělenými hlízami. Četné čárkovité, světle až temně zelené listy jsou nahloučeny v dolní části přímé trojhranné lodyhy. Celá rostlina, 10 až 25 cm vysoká, je zakončena velmi hustým, ale krátkým klasovitým květenstvím kuželovitého tvaru, který se poněkud prodlužuje, když květy rozkvétají. Listeny jsou zhruba stejně dlouhé jako květy a delší než semeníky. Květy jsou velmi drobné, málo nápadné. Vedle typicky tmavých exemplářů se vzácně vyskytnou i rostliny s květy bělavými nebo nažloutlými.
V květu lze na horských stráních, loukách a pastvinách temnohlávek černý zastihnout - podle polohy a nadmořské výšky - od začátku června až do konce srpna. Roste v Alpách, Karpatech, ale také ve Skandinávii, na Balkáně a v jiných evropských pohořích. Na území Československa jeho výskyt nikdy spolehlivě dokázán nebyl. Před krátkým časem sice jeden student gymnázia překvapil botanickou veřejnost uveřejnění nálezu temnohlávku v Belanských Tatrách na Slovensku, ale další prověřováni jeho objev velice zpochybnilo. V řadě evropských států je temnohlávek na seznamu ohrožených a chráněných rostlinných druhů.