Evropské orchideje: Tořič kyperský

Sdílej
 

Tořič kyperský. Vědecké jméno orchidejí z rodu Ophrys - tořič - je odvozeno z řečtiny, skrývá v sobě povýšenost a pýchu a má naznačovat, že tyto rostliny vynikají nad ostatní. Zvlášť oblíbeny jsou orchideje středomořské a mezi nimi zase právě tořiče, jejichž výzkumem se zabývají zvláštní sdruženi a programy. Mnohé druhy jsou obzvlášť ceněny, například tak vzácný endemit, jakým je tořič kyperský.
Je to vytrvalá bylina se dvěma oválnými hnědočerně zbarvenými podzemními hlízami. Přízemni listovou růžici tvoří tři až šest široce kopinatých listů. Květenství zakončující 15 až 40 cm vysokou lodyhu je řídké, se dvěma až šesti květy. Listeny jsou stelně dlouhé nebo kratší než semeníky. Zbarveny jsou žlutozeleně, stejné barvy je i pět horních okvětních lístků v květu. Velký pysk má dva zřetelně postranní laloky, celý j e zbarven tmavě černofialově, uprostřed s velmi výraznou světlejší, bíle lemovanou kresbou tvaru písmene H. Plody jsou tobolky.
Tořič kyperský kvete v březnu a dubnu. Je to velice výrazný endemit, výskytem vázaný pouze na malou oblast vápencového hřbetu Kyrenia na severu Kypru (tedy na tu část ostrova, která je pod tureckou správou). Jen málo botaniků se muže pochlubit, že jej v přírodě spatřilo na vlastni oči nebo dokonce fotografovalo. Jeho stanovištěm jsou skalnaté stráně s nízkými řídkými křovinami. Byl zařazen na seznam mezinárodně chráněných druhů rostlin.