Odrůdy hrušní: Dvorní

Sdílej
 

Dvorní. Tato odrůda pochází z Belgie. Byla jednou z posledních odrůd známého šlechtitele Van Monse z Lovaně. První plody ze semenáčů sklidil v roce 1847 a odrůdu pojmenoval po svém synovi "Maréchal de Couí'. Současný francouzský název Conseiller de la Cour a německé pojmenování Hofratsbirne jsou s původním pojmenováním totožné.
Bujně rostoucí stromy této odrůdy mají jehlancovité koruny, jsou značně odolné proti mrazu a strupovitostí trpí jen zřídka. Nejlépe se jim daří v dobrých živných půdách, avšak snášejí i chladnější polohy. Plodí velice brzy, a to nejenom pravidelně, ale i hojně. Hrušky jsou střední až větší velikosti, kuželovitého tvaru, mají matnou žlutozelenou slupku s rzivými tečkami a rzivým síťováním. Šťavnatá, máslovitá, bělavá dužnina je žlutá žilkovaná a má velmi dobrou navinulou chuť. Plody se sklízejí počátkem října a ovocnáři doporučují se sklizní této odrůdy nespěchat. Asi za měsíc hrušky konzumně dozrávají a lze je skladovat až do začátku prosince.
Odrůda Dvorní se u nás nepěstuje ve velkém množství, neboť ve stejnou dobu dozrávají jiné, častěji pěstované odrůdy hrušní. Jde tedy o hrušeň, která má spíše místní význam.