Užitkové rostliny budoucnosti: Ibišek konopáč

Sdílej
 

Ibišek konopáč. U nás známe ibišek z čeledi slézovitých (Maevaceae) nejspíš jako vytrvalý okrasný keř pěstovaný v parcích i pokojích pro ozdobu. V tropech a subtropech však pěstují jednotlivé druhy ibišku pro užitek jako zeleninu a jako přadné rostliny. Není divu, do jejich příbuzenství, do stejné čeledi, patří přece bavlník. Pod jménem "kenaf" přichází do obchodu vlákno, které je podobné jutě. Jeho zdrojem je teplomilný ibišek konopáč, jednoletá bylina s přímými, nevětvenými, asi 5 cm silnými lodyhami, dorůstající výšky až kolem pěti metrů. Připomínají spíše stébla obřích trav, v horní části, někdy pouze při vrcholu, nesou listy hluboce dělené do úzkých špičatých úkrojků. V jejich paždí vyrůstají velké, světlé, nejčastěji bělavé květy, které svým vzhledem nezapřou příslušnost k dekorativnímu rodu. Rozvíjejí se v letních měsících, ale pouze v podmínkách krátkého dne. Plod je tobolka.
V planém stavu roste ibišek konopáč ve východní Africe. Pěstuje se však v tropech a subtropech po celém světě, byly dokonce vyšlechtěny kulturní odrůdy. Z lodyhy této byliny se získávají textilní vlákna, která se používají hlavně k výrobě pytlů. Využití kenafu se rozšířilo za války, kdy byla pravá juta mnohde nedostupnou surovinou. Semena obsahují bílkoviny a tuk a jsou jedlá. V původní vlasti ibišku konopáče je domorodci požívají.
Dnes je ibišek konopáč v popředí zájmu jako zdroj výborné celulózy pro papírny. V USA byl nedávno vytipován jako v tomto směru nejslibnější rostlina z 506 zkoumaných druhů. Velmi rychle roste, již za čtyři měsíce lze jeho plantáž sklízet, přičemž pokusné kultury na jihovýchodě USA daly výnosy 27 až 45 tun z hektaru, což je pětinásobek výnosu borové monokulturv.