Odkud přišlo zlato? Kde hledat a najít vzácné kovy

Odkud přišlo zlato? Kde hledat a najít vzácné kovy
Sdílej
 
Některých kovů je prostě jen „málo“, jiné kovové prvky je velmi obtížné najít a získat. Přitom se bez nich neobejdeme. Odkud přišlo zlato, kde tak vzácný kov hledat a hlavně jak ho najít?

Zlato. Latinsky aurum. Jeden z prvních vzácných kovů, o kterých se v životě dozvíme a o kterém slýcháme každou chvíli. Zdá se vám proto „normální“? Jeho původ určitě není. Podle vědců je zlato jedním z produktů srážky dvou neutronových hvězd.

Střetnutím uvolněná energie byla dostatečná k tomu, aby se protony a neutrony sloučily do těžkého atomu zlata. Prach, který se rozptýlil vesmírem, obsahoval zlato a ten samý prach byl součástí hmoty, z níž se zhruba před 4,7 miliardami let začala formovat Sluneční soustava včetně Země.

Povrchové zlato

Většina zlata stejně jako železa či platiny existujících v rané fázi Země se zřejmě „potopila“ do planetárního jádra. Přesto je zlata při povrchu více, než by podle odborníků mělo být.

Největší zlaté doly na světě •  Profimedia.cz

Podle výzkumu vědců univerzity v Bristolu jsou tyto zásoby důsledkem meteorického „bombardování“ Země, jež vypuklo několik set milionů let po jejím vzniku. Dopadající tělesa měla obsahovat velké množství zlata, platiny a jiných drahých kovů, které zároveň už neklesly do hloubi planety.

Je tu ale jeden háček – zlato a platina jsou silně siderofilní prvky. To znamená, že by společně s meteoritickým železem neměly zůstat na povrchu, ale měly by sestupovat skrz zemskou kůru a shromažďovat se téměř výhradně v jádru Země. Co s tím? 

Tajemná vrstva

S možnou odpovědí nedávno přišel tým Juna Korenaga z Yale University a Simone Marchi z výzkumného institutu SRI v Coloradu. Jejich studie se zaměřila na tenkou a téměř již neexistující vrstvu zemského pláště, která vznikla po srážce velkých těles s ranou Zemí.

Mělká část pláště se tavila a ta hlubší zůstala pevná. Kvůli svým vlastnostem (byl to vlastně „oceán lávy“) vrstva zachycuje padající kovové složky a postupně je dopravuje do zbytku pláště.

Pozůstatky oblasti jsou podle expertů stále pozorovatelné jako anomálie v současném zemském plášti. Tam nacházíme zlato. A ačkoliv se zvláštní dynamika objevila před miliardami let na krátkou dobu, její vliv přetrval nesmírně dlouho. 

Těžba pokračuje

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud