Užitkové rostliny budoucnosti: Katarantus růžový

Sdílej
 

Katarantus růžový. Jednou z nejnebezpečnějších chorob současného lidstva jsou různé typy zhoubného bujení, zhoubných nádorů, lidově označované celkově jako rakovina. Zvlášť tragické je nádorové bujení bílých krvinek, tzv. leukémie, zejména pak leukémie dětská. Ještě před nemnoha lety proti ní nebylo žádné obrany. Dnes se ve světě daří zachránit čtyři z pěti pacientů postižených touto chorobou. Zázrak způsobila rostlina jménem katarantus růžový, někdy také nazývaná barvínek růžový: vzhledově se skutečně podobá našemu "brčálu" - barvínku menšímu; spolu s ním ji botanikové řadí do jedné čeledi rostlin toješťovitých - Apocynaceae.
Katarantus růžový je vytrvalá poléhavá bylina s lodyhami v dolní části často dřevnatějícími. Dorůstá výšky od 15 do 40 cm. Vstřícné listy jsou jen krátce řapíkaté, eliptičné až podlouhlé, celokrajné, tuhé, na líci lesklé a temně zelené. V úžlabí listů vyrůstají jednotlivě stopkaté pětičetné květy.
Jejich koruny jsou jemně růžové, s úzkou bledou trubkou a pěti klínovitě obvejčitými, Poněkud nesouměrnými cípy, které se zřetelně stáčejí doleva. Plod jsou dva spodními částmi srůstající měchýřky.
Katarantus růžový je druh tropických lesů a pro vědu byl objeven a popsán na Madagaskaru. Dnes se vyskytuje v tropických oblastech celého světa. Převládá názor, že rostlina pochází ze souostroví Antily. Pěstuje se jako okrasná květina (i u nás jako květina pokojová, případně skleníková) a zplaňuje. Rostlina obsahuje kolem 75 různých alkaloidů, dvě obsahové látky - vincristin a vinblastin - zabraňují zhoubnému bujení buněk. Dnes se již vincristin vyrábí uměle. Ročně se ve světě prodá léků z těchto látek za více než 100 miliónů amerických dolarů.