Jehličnany: Tisovec dvouřadý

Sdílej
 

Tisovec dvouřadý. Mohutný strom, ve své vlasti dorůstající výšek až kolem 40 m. Kmeny mívají přes 1 metr v průměru, přičemž naspodu bývají výrazně ztlustlé. Koruna je u mladých exemplářů jehlancovitě, později široce rozložitá, nepravidelná.
Červenohnědá kůra mladých stromů se mění v rozpukanou, popelavě šedou až červenavě hnědou borku, odlupující se v podélných šupinách. Jehlice jsou 12 až 20 mm dlouhé, úzké, ploché, krátce špičaté, měkké, světlé, žlutavě zelené. Na podzim jehlice hnědnou a na zimu opadávají, a to spolu s celými brachyblasty, na kterých jsou dvouřadě rozloženy. Šišky jsou krátce stopkaté, kulovitě o mají 2 až 2,5 cm v průměru.
Tisovec dvouřadý je typická dřevina bažin a břehů řek v subtropické jihovýchodní části Spojených států amerických. Jeho význačnou zvláštností jsou silné vzdušné kořeny (pneumatofory), které jako silné kolíky vyrážejí z bahna močálů kolem statných dospělých stromů. Poskytuje cenné dřevo, používané hlavně ve stavebnictví a nábytkářství.
Už před několika stoletími byl tisovec dvouřadý přivezen z Ameriky do Evropy a zaveden do kultury jako okrasná dřevina. Vyžaduje dosti vlhké stanoviště, v mládí je citlivý k mrazu. V některých případech najdeme typické vzdušné kořeny i v kultuře. Poměrně často se s ním setkáme i v našich vlhkých parcích.