Připadám si jako backup friend a nevím, komu můžu důvěřovat

Ahoj Mourrisone. Ve škole je spousta holek, od nás ze třídy mají svojí jednu kamarádku a já si přijdu jako backup friend, pokud víš, co to znamená. Na prvním stupni se vždycky moje kamarádství zlepšilo, pak zhoršilo. Ted jsem už dva roky na druhém stupni a někdy mám lepší období s kamarádkama a někdy ne. Pořád se mi to mění, s kým se bavím a s kým ne. Nemám prostě jednu kamarádku, který bych mohla důvěřovat. Všechny holky od nás ze třídy jsou moc super, ale všechny mají svojí jednu kamarádku, a když zrovna chybí, tak se začnou bavit se mnou. Myslíš, že je chyba ve mně? Jsem extrovert. Bavím se normálně s holkama, ale někdy si přijdu, prostě jako kdybych byla pro ně cizí. Moje sestra to měla úplně stejný jako já. Myslíš, že je to dědičný? Děkuji, anonymka (14let)

Odpověď

Milá anonymko,

ani nevíš, jak moc ti rozumím. Celou základní i střední školu jsem toužil mít nejlepšího kamaráda. Zkrátka někoho, komu se můžu kdykoli svěřit, na koho se můžu kdykoli obrátit, kdo tu bude vždy pro mě. A samozřejmě by to bylo oboustranné – i já bych tady byl kdykoli pro něj.

Nikdy se mi to nepodařilo a stejně jako ty, i já jsem hledal vinu v sobě. Nakonec se mi podařilo najít takového přítele až v dospělosti. Tím ti chci říct, že chyba v žádném případě nemusí být v tobě. Jen jsou zatím ve tvém okolí lidé, kteří nejsou tvoje spřízněné duše.

Nemusíš mít strach, že to tak bude napořád. Pomalu se začneš pohybovat v kolektivech, kde budete mít toho hodně společného (ne jako teď  - náhodný třídní výběr). Chovej se pokud možno přirozeně, nikomu se nevnucuj a uvidíš, že ta nejlepší kamarádka na tebe čeká. Stejně jako na tvoji sestru (a neboj, dědičné to není). Mourrison

Potřebuješ pomoc a poradit?

Potřebuješ poradit s problémy, hledáš pomoc, chceš se na něco zeptat nebo vysvětlit? Napiš Mourrisonovi! Každý den vychází na webu ábíčka jedna odpověď.

Nejlepší kamarádka se mnou nesouhlasí, jak jí to mám vysvětlit?

Nejlepší kamarádka se mnou nesouhlasí, jak jí to mám vysvětlit?

Jsem na střední, jak se mám skamarádit s holkou ze základky?

Jsem na střední, jak se mám skamarádit s holkou ze základky?

Sdílej
 
 

Proč se mi zdá pořád stejný sen?

Ahoj Mourrisone, chtěl bych se tě zeptat, jestli nevíš, proč se mi poslední dobou zdá stále stejný sen. Dík, Pavel

Proč se mi chce čůrat, vždycky když jsem nervózní?

Ahoj Mourrisone, chci ti napsat něco, co mě fakt otravuje. Často mívám skoro před vším trému a pak pořád chodím čůrat. Je to normální? Anonymka (14 let)

Existuje závislost na člověku, třeba na kamarádkách?

Ahoj Mourrisone, chtěla bych si něco ujasnit, proto tě prosím o radu. Vůbec nejsem schopná být sama, pořád si s někým píšu, nebo telefonuju nebo jsem venku (myslím jako s kamarádkama). Myslíš, že na nich můžu být závislá? Natálie (12 let)

Chci trénovat, ale nechci závodit, co s tím?

Ahoj Mourrisone, už od první třídy mám takový zvláštní problém. Baví mě dělat různý sporty, ale vždycky si neporozumím s trenérem. Já totiž chodím rád na tréninky, ale potom nechci chodit na zápasy. Strašně mě stresujou a prostě se mi tam nelíbí. Můžu to nějak změnit? Lukáš

Kamarád chce, abych si dal lyft a já nevím, co to je?

Ahoj Mourrisone, kamarád chce, abych si dal lyft a já nevím, co to je.

Proč mám potřebu se pořád hádat?

Ahoj Mourrisone, já mám pocit, že je se mnou něco špatně. Mám opravdu hodně kamarádů, za to jsem ráda, ale štve mě, že se s nima často hádám. Já totiž nedokážu být zticha, když říkaj nějaký nesmysly nebo něco, s čím nesouhlasím. Co si o tom myslíš? Díky ti za odpověď, tvoje věrná čtenářka Petra. (Píšu ti prvně)

Co jsou to panické ataky?

Ahoj Mourrisone, byla jsem teď u babičky se svojí sestřenicí a ona mi důvěrně řekla (prý to nemám nikde říkat), že má panické ataky. Nechtěla jsem se jí ptát co to je, ale chtěla bych to vědět.

Můžu mít brigádu na internetu, když už mi je 15?

Ahoj Mourrisone, vím, že můžu na brigádu, až budu mít skončenou základní školu. Ale protože jsem šel o rok později, tak už mi teď o prázdninách bylo patnáct, i když jdu do devítky. Můžu mít brigádu na internetu, když už mi je 15? dík, Vilda

Bojím se o svoje rodiče, co mám dělat?

Ahoj Mourrisone, nevím proč, ale začala jsem mít hrozný strach o rodiče. Máme spolu skvělý vztah a já nechci, aby se jim něco stalo a taky chci, aby nikdy neumřeli. Co mám dělat, abych se o ně tak nebála? Františka

Co je to psychická šikana a týrání?

Ahoj Mourrieone, chtěla bych se zeptat, co si mám představit pod tím, když někdo někoho psychicky týrá. Fyzicky vím – to ho asi bije. Viola