Rašeliníky luk: Rašeliník jednostranný

Sdílej
 

Rašeliník jednostranný. Vlhkomilný druh rostoucí na stinných i světlých místech rašelinných luk od nížin až do horského pásma. Velmi často jej najdeme při okrajích potoků, a hlavně rybníků, u nás hojně např. na Třeboňsku. Roste roztroušeně po celé severní polokouli a na jihu zabíhá až do severní Afriky.
Jednotlivé rostliny jsou drobné, štíhlé, většinou zelené nebo zelenohnědé, s malými lodyžními lístky (měří necelý 1 mm), v horní části zaoblenými a mírně zubatými. Zelené chlorocysty jsou na průřezu větevním lístkem velmi úzké a ve střední části vyklenuté. Spolehlivým určovacím znakem je však především charakteristický srpovitý vzhled větví a větevních lístků směřujících jedním směrem (proto název rašeliník jednostranný).
Tento rašeliník je typickým zástupcem skupiny druhů rašelinných luk ze subsekce Subsecunda. Netvoří výrazné modifikace ani růstové formy, ale pokud bychom si při určování přece jenom nevěděli rady, pomůže nám (při srovnání s určovacím klíčem) i rozmístění drobných otvůrků (pórů) na lístcích a jejich množství (slouží k přijímání vody a unikání vzduchu z hyalocyst). Rašeliník jednostranný je druh dvoudomý, s malými, zcela černými tobolkami.