Mistři ulic - Sport pro extroverty

Mistři ulic - Sport pro extroverty
Sdílej
 
Potkáte je všude - v parcích, mezi paneláky a vlastně téměř na jakémkoliv volném plácku. Do vzduchu lítají diabola, flowesticky, míčky, kužely a opodál předvádí mladík k úžasu kolemjdoucích improvizovanou ohnivou show.




Vyzpovídali jsme čtyři z nich - Radka, který předvádí nevídané triky s ohněm, Vojtu, který vás udiví třeba bravurní jízdou na jednokolce a Matěje s Romanem, kteří se své mistrovské kousky teprve učí. Nechte se inspirovat, třeba vás to taky chytí. Vítejte mezi žongléry!

 



Radek Hnilička
18 let, žongluje s poi, míčky, flowersticky, diabolem

Proč zrovna ohnivé řetězy?



Žonglování s řetězy jsem poprvé viděl na táboře a zapůsobilo to na mě, chtěl jsem se to tedy co nejdříve naučit taky. Samozřejmě když se člověk s řetězy učí, tak začíná s nějakými bezpečnějšími, třeba s řetězy s tenisovými míčky, i když i to může být poměrně bolestivé.

 

Kde žongluješ nejraději?



Většinou žongluju v nějaké společnosti, samozřejmě, že mě to baví i jen tak, ale je to také často spojené s diváky, jinak by to ani nemělo moc cenu. Co se týče prostředí, tak nejraději žongluju tam, kde je spoustu místa.

Je to těžké?

 


Řekl bych, že to není nijak zvlášť složité. Začátky byly ale těžší, zejména než se člověk naučil takový ten základ společný pro všechny triky.

Popálil ses už někdy?



Mně se to ještě nestalo, když se zapálenými řetězy člověk jenom uhodí, tak spíš bolí ten úder než že by se člověk spálil, na to by musel být v kontaktu s řetězy déle. Ale bráchovi se jednou stalo, že se mu řetěz omotal kolem ruky a to už bylo poněkud horší.

 

Kolik tak stojí vybavení?



Cena vybavení se odvíjí od toho, jestli si ho člověk kupuje hotové nebo jestli si ho vyrábí sám. Průměrné koupené vyjdou zhruba na 900 Kč, vyrobené jsou levnější, celková cena záleží na cenách jednotlivých součástí, hlavně na nejdůležitější a také nejdražší části, kterou je kevlar (látka, jenž se napustí petrolejem, který hoří, zatímco látka samotná ne).

Já sám si řetězy sice nevyrábím, ale taky nemám kupované - mám řetězy, které mi vyrobil brácha.


 

 

Vojta Žák


16 let profesionální žonglér s míčky a kužely, ovládá jednokolku
email: zak.vojta@centrum.cz

Jak tě napadlo začít žonglovat?


Žonglovat jsem začal na jednom táboře, kde jsem to odkoukal od jednoho kluka a cvičil jsem s mandarinkama. Asi po měsíci jsem se do toho pustil ve škole v devítce. Společně se spolužákem jsme žonglováním na chodbách rozčilovali naší paní ředitelku, díky čemuž mě aktivita začala nesmírně bavit.


Postupně jsem zjišťoval, že díky žonglování se dostávám do kontaktu s úplně cizími lidmi, nikdy se nenudím a pomalu už se moje žonglování stávalo zdrojem zábavy pro ostatní. Za měsíc jsem se seznámil s tolika lidmi jako obyčejně za rok. To je asi to nejkrásnější na celém žonglování.

Čeho se snažíš dosáhnout teď?


Teď se snažím o spojení tance a žonglování v jeden kompaktní celek. Moje idea je, že se budu pohybovat stejně jako kdybych míčky neměl. V současné době už je passé snaha o vyhození co největšího počtu předmětů do vzduchu v co nejkratším čase. Současný proud se snaží o sloučení divadla a cirkusových umění.


Co všechno a s čím umíš?



Momentálně jsem schopen předvést představení v pravém slova smyslu s míčky, se zapojením akrobatických prvků, popřípadě jednokolky. Pořádám kurzy, show se světelnými míčky... Věnuji se tomu již profesionálně, lidé si mě najímají na mnohé akce.


 

Matěj Šustr


14 let, žongluje s: diabolem, flowersticky, poi, učí se s jednokolkou

 

Roman Opava


14 let, žongluje s míčky, flowersticky

Jak jste s žonglováním začali?



Zalíbilo se nám. Když jsme to viděli u našeho kamaráda Jirky, který se svojí skupinou Tortus de Ignis jezdí na představení. Nejdřív jsme jen tak koukali, jak se co dělá a potom jsme začali sami trénovat a zkoušet co nejvíc žonglovátek.


Co byste chtěli umět?

Nechceme dělat jen jednu věc, ale být dobří ve všem, proto trénujeme často a střídáme víc náčiní. Třeba poi, diabolo, míčky, kuželky, flowerstick, fagule, a budeme určitě hledat další věci na žonglování.

Jaký trik je divácky nejpřitažlivější?



Nejpřitažlivější je určitě oheň, když je něco zapálené, je jedno co, jsou z toho diváci nadšení...

Co máte na žonglování nejraději, proč si vybrat právě tento koníček?

 


Všeobecně se nám to líbí a baví nás vymýšlet nové triky. Doufáme, že budeme jednou taky jezdit na vystoupení. Musíme hodně trénovat, protože když se nám pak něco nepovede s ohněm, je to nebezpečné. A s ohněm žonglovat chceme. Máme radost, když nám za naši snahu někdo zatleská a nejlépe, když je to hezká holka...



Diabolo

 



Nikdo se už asi nedozví, kdy přesně bylo diabolo vynalezeno. Historikové se však shodují, že v Číne, kde bylo objeveno, si s ním nejen děti hrají již více než 4000 let. I dnes se v Číne diabola stále vyrábějí z bambusu s dírami na okrajích, které způsobují, že při točení hvízdá. Do Evropy tyto zvláštní předměty přivezli francouzští a angličtí misionáři a političtí vyslanci.
V roce 1906 francouzský vynálezce Gustave Philipart představil diabolo vyrobené ze dvou kovových misek, s okraji chráněnými gumou ze staré pneumatiky! Moderní diabolo bylo na světě!

 

Ohnivé řetězy (poi)


Poi je maorské slovo a znamená míč. Kdysi byl poi užívaný původními obyvateli Nového Zélandu, aby zlepšili svoji ohebnost a sílu v rukou a pažích. Maorské ženy často tančí tzv. Maori poi - tanec s provazy ze lnu zakončenými koulemi, aby jejich ruce zůstaly ohebné pro tkalcovský stroj.