Petr Kraus - Biková videoškola

Petr Kraus - Biková videoškola
Sdílej
 
V ABC č. 9 jste jako dárek zdarma našli DVD s bikovou videoškolou našeho předního jezdce Petra Krause. Co všechno vám DVD nabídne a pro koho je vůbec určené? Na to nám odpoví sama hlavní postava filmu.

Petře, co bylo impulsem k vydání DVD Biková škola Petra Krause?


Inspiroval mě Martin Černík, který vydal snowboardovou školu. Přestože jezdím na snowboardu už řadu let, nenudila mě a našel jsem v ní spoustu rad. Říkal jsem si, že stejně tak můžu pomoct klukům s ovládáním kola, a fakt, že mi nedělá problém jezdit na MTB i na BMX freestylu, se k tomu náramně hodil.

Kdo ti s tvorbou DVD pomáhal?


Martin Černík mě popoháněl, aby se vše stihlo, Maurino Castellani natočil školu, Vítek Ludvík mi pomohl sestříhat Woodward (sportovní kemp v Pensylvánii, USA - pozn. red.).

Komu je DVD určeno?


Všem klukům, které baví jezdit na kole nebo kteří třeba uvažují o tom, jaké kolo si koupí, a nikdo jim nedokáže poradit, která disciplína je bude bavit více. Doufám, že motivuje kluky, kteří zatím pořád váhají.

Co DVD obsahuje?


Jednak školu se základy ovládání kola, dále návštěvu hostů z BMX a MTB freestyle scény, jako jsou Adam Vaškovský, Kamil Feifer, Jeny Valenta nebo Damjan Siriški. Sjezdař a fourcrossař Filip Matuš vám poradí, jak správně dropovat, což se zase hodí při freeridovém ježdění. Dále je tam spousta bonusů. Například nová krátká verze Real Night in Prague, Athenian Ride, tipy pro bikery, kde najdou základní rady, jak vybrat a poladit kolo, průřez českým pohárem v BMX X-Cup 2002 až 2007, sestřih závodu Marosana4Down a především Woodward Camp v Pensylvánii, kam jsme vyrazili společně s Jenym Valentou a Michaelem Beranem trénovat.

Je DVD něčím jiné než ostatní výuková DVD?


Výjimečné je spojením více disciplín, což je určitě rarita. Ale výukových videí u nás ještě moc nevyšlo a mám pocit, že většina teenagerů tráví spoustu času u počítače a málo jich sportuje. Tohle dývko by je mohlo inspirovat, a pokud už jezdí, uvidí, jak trénují hvězdy světového formátu. Škola je dělaná tak, aby nenudila a byla lehce srozumitelná.

Nemáš strach, že si tímto DVD vychováváš konkurenci?


Naopak, čím větší základna jezdců, tím lepší scéna, tím větší zviditelnění sportu v médiích, tím více závodů a akcí a tím lépe pro všechny.

Přibliž nám ještě ten bonus z Woodwardu.


Tohle video vás zavede do největšího a nejvyhlášenějšího freestylového parku na světě, kde se tři měsíce v roce pořádají kempy s názvem Woodward Camp pro více než 600 lidí najednou. Představte si obrovský areál, kde je řada krytých i venkovních parků na betonu i na hlíně. Teď je tam nově i park pro freestyle motocross. Koučujou tu největší světové hvězdy (Kevin Robinson, Jamie Bestwick, Chad Keggy, Antony Napolitan, John Parker, Keith McElhinen, Mike Spinner, Alessandro Barberro), takže je to jako sen. Tam vidíte, jak se tito borci připravují na závody X-Games, a slyšíte jejich rady a doporučení.

Jaký největší rozdíl vidíš mezi ježděním u nás a v zahraničí?


V podmínkách pro trénink. I když se u nás staví stále nové parky, pořád chybí tzv. foam pity a rezi pity, což jsou díry s molitanem a odpružené dopady. Ušetří to spousty zlomenin a posune trénink na úplně jinou úroveň. Dalo by se to nazvat gymnastikou na kole.

Dá se u nás ježděním živit?


Dnes už ano, i když nejdřív je třeba odvádět výsledky na mezinárodních soutěžích, což znamená prvotní investice.

Co bys poradil klukům, kteří chtějí s ježděním začít?


Vložit DVD do přehrávače a pozorně se dívat.

Bude přiložené DVD nějak dostupné po vydání v ABC?


Informace budou viset na

(www.petrkraus.com)

nebo

(www.author-gang.cz.)







Petr Kraus

narozen: 22. února 1976
jezdí za: Red Bull, Etnies, Author
kolo: Author 24:00 vlastní promodel
bydliště: východní Čechy
stav: svobodný
biková disciplína: Freestyle BMX a MTB, Trial
oblíbený bikepark: Kostelec nad Orlicí
oblíbená hudba: především živé koncerty jazz, funky, rock; -123min., Honza #, Wohnout, Bob Marley a spousty dalších



Obsah DVD


Škola

- základy trialu
- parkové ježdění + vertikální rampa
- dirt + drop


Bonusy

Foto

- Real Night in Prague - noční street v Praze
- Woodward - návštěva největšího freestyle parku této planety
- Athenian Ride - Petr Kraus řádí v Aténách
- Marosana4down - hardcore slopestyle závod Michala Marosi
- Spinner Technique - netradiční technika jízdy Mika Spinnera
- X Cup 02-07 - sestřih českého poháru v BMX z let 2002-2007
- Kozzy Style - Horsefeathers slopestyle závod
- tipy pro bikery - rady pro začátečníky


Video Petr Kraus: