Top Games - Nejlepší videohry 2008

Top Games - Nejlepší videohry 2008
Sdílej
 
Celý minulý rok jsme vás informovali o herních špičkách. Tento speciál vznikl jako výběr několika dalších výjimečných her za rok 2008.


Bojovník na obálce

Z obálky tohoto vydání ABC se na vás dívá rytíř Bratrstva oceli, kterého lze potkat ve hře Fallout 3. O ní jsme psali již v článku:

(Fallout 3 - Země v troskách )


Ve Fallout 3 můžete tuhle parádní energozbroj používat i vy, potřebujete k tomu jen speciální výcvik. Získáte ho například od paladina Gunnyho přímo v Citadele.

Mirror’s Edge


Mirror’s Edge bylo oceněno jako nejoriginálnější hra už na výstavě E3 2008. A nám je jasné proč. Vytvořit titul hraný z vlastního pohledu s unikátním systémem pohybu po vzoru parkouru byl pro vývojáře nesnadný úkol. Ale povedlo se - a skvěle!

Nejvíce jsme se obávali komplikovaného ovládání a nepřehlednosti. Chce to trochu cviku i trpělivosti a za chvilku budete mezery mezi mrakodrapy přeskakovat bez váhání. Skákání po střechách a akrobatické kousky si užijete, přestože často skončí smrtí a loadingem uložené pozice.

Princip hry spočívá v přesunech z jednoho místa na druhé, překonávání překážek a provádění akrobatických triků. Mnohokrát poběžíte v dešti kulek, v letu se na poslední chvíli zachytíte na hraně budovy či na trubce. V momentě, kdy získáte pocit, že už vše končí, objeví se skupina nepřátel. Vaše jediná šance bude opět útěk. Výjimečně srazíte v letu jednoho dva protivníky. Atmosféra Mirror’s Edge je jedinečná.

V polovině hry můžete na chvilku získat pocit jednotvárnosti. Ale výzva v podobě dalších překážek a radost z akrobatických kousků vás požene dál.
Pozn.: Recenzovali jsme verzi pro Xbox 360. PC verze bude dostupná zřejmě na konci ledna 2009.

Hodnocení 80 %


+ stylová grafika, řešení ovládání a orientace v prostoru, unikátní atmosféra, kromě příběhu i běh na čas, možnost sdílet své výkony na internetu, vynikající grafika a ozvučení
- netrpělivého hráče můžou poměrně časté pády odradit, souboje mohly být propracovanější
Výrobce: DICE
Web:

(http://www.mirrorsedge.com)





Far Cry 2


Drsná Afrika a země zmítaná válkou. Průvodce vás veze vyprahlou savanou, vidíte polorozbořené chatrče a prchající obyvatele. Dostanete malárie a ztratíte vědomí. Jenomže vy jste odolný žoldák, který si dokáže sám vyrvat kulku z těla kleštěmi a nožem. Rychle se zotavíte a vrátíte se ke svému poslání – zabít nebezpečného překupníka zbraní Šakala.

Far Cry 2 je více než dobře udělaná střílečka. Máte před sebou otevřený svět o rozloze zhruba 50 km², po němž lze cestovat, nejlépe lodí nebo auty s namontovaným kulometem. Co, jak a kde budete dělat, je na vás. Můžete kontaktovat různé bojující frakce a vrhnout se do misí, jež vás posunou v ději. Jsou zde i postranní úkoly jako napadání konvojů nebo likvidace nepřátel, čímž si pomůžete k lepšímu arzenálu, a hlavně k místnímu oběživu - diamantům.

To vše budete provádět v graficky dokonalém prostředí Afriky s neméně povedeným ozvučením. Časem můžete získat i parťáky, kteří vám mohou pomoci s plněním misí. Bohužel úkoly nejsou příliš rozmanité a jejich scénář se většinou drží schématu někam dojet a tam zlikvidovat nepřátele. Přes pár nedostatků je Far Cry 2 špičkový titul a hit této zimy.

Hodnocení 80 %

+ originální a realisticky zpracované africké prostředí, volnost pohybu, taktické přestřelky, vynikající grafika i zvuky, příběh, zajímavé postavy
- malá rozmanitost úkolů
Výrobce: Ubisoft
Web:

(http://www.farcry2.com)






Shaun White Snowboarding: Road Trip


V Shaun White Snowboarding naskočíte na virtuální snowboard a rozjedete parádní show triků a rychlých sjezdů. Dostanete se do čtyř horských středisek a je zcela na vás, co zde budete provádět. Lze se účastnit závodů, trénovat triky, jezdit jen tak volně na sjezdovce nebo se nechat vrtulníkem vyhodit na vrcholku hory. Hra má sice dost arkádový model jízdy a zpočátku budete zápasit s triky, přesto potěší každého snowboarďáka. Shaun White Snowboarding vychází ve verzích pro konzole Xbox 360, PS3 nebo Wii. První dvě zmiňované konzole se mohou pyšnit velmi luxusní grafikou. My jsme otestovali i verzi určenou pro Wii a s podporou desky Wii Balance. Funguje to parádně. Stojíte na desce jako na opravdovém prkně a triky provádíte v kombinaci s wiimotem. Jde zatím o nejlepší titul, kde jsme si Wii Balance dokonale užili.


Hodnocení 78 %


+ skvělá grafika u Xbox 360 a PS3, podpora Wii Balance, svobodný výběr disciplín a pohyb po svahu, rozlehlá horská střediska
- multiplayer na Wii podporuje jen jeden Wii Balance, pro někoho příliš arkádové
Výrobce: Ubisoft
Web:

(http://www.ubi.com)






World of Warcraft: Wrath of the Lich King


World of Warcraft už dávno není jenom obyčejná hra. Je to svět, do kterého den co den vstupují miliony lidí, potkávají se, mlátí potvory a užívají si fantasy prostředí. Wrath of the Lich King přináší svěží vítr do dnes už čtyři roky starého vesmíru a je to vítr plný zajímavých změn a překvapivých novinek.

Výčet všeho, co nám datadisk přinesl, by byl neúnosně dlouhý, shrneme tedy v jedné větě to nejpodstatnější: nejvyšší úroveň se zvedla na 80, přibyl nový kontinent (Northrend), nová profese (inscription) a nová třída (Death Knight).

Dojmy jsou rozporuplné - a to je na hře, která byla čtyři roky takřka bezchybná, to nejpodivnější. Totiž nový kontinent je přenádherný. Ve questech už dávno nejde jenom o to, něco někam donést nebo zabít dvacet mrožů, místo toho pomáháte vést válku, zachraňujete raněné, hovoříte s duchy nebo létáte na dracích, to všechno v čarokrásné krajině a s podmanivou hudbou.
Problém přídavku je v tom, že až se dostanete na úroveň osmdesát a uděláte všechny questy, najednou nebudete mít co dělat (doslova). Dungeonů je pět a půl a jsou směšně snadné, luxusní výbava se válí na každém rohu, k tomu je hra značně zjednodušená a většinu času stačí mačkat jedno tlačítko a porazíte kohokoliv. Verdikt: povedlo se, ale příště prosíme víc!


Hodnocení 75 %

+ vynikající zpracování, skvělé questy, originální nápady
- málo obsahu, zjednodušené herní principy
Výrobce: Blizzard
Web:

(http://www.wow-europe.com)






Call of Duty World at War


Call of Duty je zavedená herní série. V předchozím díle si odskočila na moderní bojiště a nyní se vrací opět do druhé světové války. Stanete se terčem divokých japonských útoků banzai v Tichomoří, zamíříte do trosek Berlína a trochu nezvykle se budete bránit hordám zombíků.

Pokud byste od Call of Duty World at War očekávali vylepšením série, budete zklamáni. Opět pro vás připravila působivou, leč lineární kampaň, kde máte minimální taktické možnosti. Jako recenzenti musíme rozhodně upozornit na tupou umělou inteligenci, grafické chyby a celkovou nedoladěnost.

Avšak jako hráč se nad to můžete povznést. Že si vás někdy nepřátelský Japonec nevšimne, ani když jste těsně vedle něho? Jeho smůla! Na bojišti je plno jiných, kteří vám věnují dostatek pozornosti a kulek. Ve strhujících bitvách kosíte Japonce i nacisty samopaly, granáty či plamenometem, postupujete koridorem a jste neustále pod tlakem vln nepřátel. Na chvilku si sednete i do tanku nebo za kulomety letadla Catalina.

Pokud nejste zmlsaní třeba taktickou volností Crysis, nelpíte na realističnosti a chcete prostě jen prožít drsnou válečnou akci s vynikající atmosférou, bez obav se vydejte na tichomořské ostrovy a do Berlína.

Hodnocení 79 %

+ výborná atmosféra, prostředí Tichomoří, plno různých zbraní, solidní grafika a zvuky, multiplayer podobný jako v COD4, kooperace v kampani
- tvrdá lineárnost, kampaň lze projít za šest hodin, mizerné AI, chyby v grafice, téměř nezničitelné prostředí
Výrobce: Treyarch
Web:

(http://www.callofduty.com)