Terénní automobil

Terénní automobil
Sdílej
 
Jako volná předloha autorovi posloužil vůz Mercedes ML 350 (W163). Patří do kategorie vozů SUV (zkratka pro Sport Utility Vehicle, tedy sportovně–užitkové vozidlo) a možná si ho pamatujete z filmu Stevena Spielberga Jurský park.

Kategorie SUV představuje rozhraní osobního auta a offroadu. Vyráběl se v letech 1997–2005. Jeho následníkem je model W164, který se vyrábí dosud.

TECHNICKÁ DATA
Motor: V-motor
Výkon: 173 kW (235 koní) při 5750 ot./min.
Max. rychlost: 205 km/hod.
Převod. stupňů: 5
Nádrž: 83 litrů
< Hmotnost: 2185 kg
Délka vozu: 4638 mm
Rozvor: 2820 mm

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

1. Hrany, které budete nařezávat z lícové strany a ohýbat od sebe, jsou označeny plnou čarou zakončenou malou černou šipkou. Prázdná šipka označuje jemný ohyb, a tedy slabé naříznutí. Hrany, které budete nařezávat z rubové strany a ohýbat k sobě, jsou označeny čerchovanou čarou.

2. Výřezy ploch z dílů jsou označeny červenými úhlopříčkami, otvory pro pevné osy malými černými úhlopříčkami, pro otočné červenými. Průřezy ve střeše 2 na zasunutí chlopní střešních nosičů 8, jsou označeny tenkými bílými čárkami.

3. Ze špejle si vyrobte dvě osy kol 14 a natřete je šedou temperou. Jejich délka je zakreslena ve vystřihovánce.

4. Hrany jednotlivých dílů retušujte během práce, dosáhnete tím lepšího vzhledu modelu.

NÁVOD NA SLEPENÍ

1. Vystřihněte díl 1 a vytvarujte ho. Chlopně pod reflektory přilepte k nárazníku, tím dosáhnete vytvarování celé přední části auta. Vystřihněte a vytvarujte díl 2 a přilepte ho k dílu 1.

2. Vystřihněte boky karoserie 3, 4 a vytvarujte je do mírného oblouku v příčném směru od střechy k prahům podvozku. Správné vytvarování má zásadní vliv na vzhled celého modelu. Po vytvarování začněte s lepením levého boku 3. K dílu 3 nejdříve přilepte dlouhou chlopeň přední kapoty 1, pokračujte přilepením chlopně čelního skla 2, klopami střechy a zadního skla. Potom přilepte k dílu 3 boční část předního a zadního nárazníku. Nakonec přilepte k dílu 3 přesahující části předních a zadních světel. Stejným způsobem přilepte pravý bok karoserie 4.

3. Pokračujte podvozkem. Zpracujte podvozkový díl 5 a z obou stran jej doplňte bočními částmi 6. Hotový podvozek vlepte do karoserie. Nejdříve přilepte přední část podvozku 5 k rubu předního nárazníku 1 - přesné umístění je vymezeno krátkými čárkami na nárazníku. Zadní část podvozku 5 přilepte k rubu zadního nárazníku 2. Umístění je opět vymezeno krátkými čárkami na nárazníku. Nakonec přilepte boční části podvozku 6 k bokům karoserie 3, 4.

4. Zpracujte zpětná zrcátka 7 a přilepte je k bokům karoserie 3, 4. Zpracujte dva střešní nosiče 8, zasuňte je do otvorů ve střeše 2 a zakápněte lepidlem.

5. Následuje slepení a osazení kol. Srolujte ráfky disků 9 a vlepte do nich disky 10. Ráfky 9 přilepte k vnějším čelům pneumatik 11. Srolujte pláště pneumatik 12 a doplňte je vnějšími čely kol 11 a vnitřními 13. Podvozkem provlékněte dvě osy 14, navlečte na ně hotová kola a zakápněte je lepidlem.

6. Kdo chce, může na střechu auta ke střešním nosníkům 8 přilepit příčné nosníky 15 a na ně přilepit zpracované lyže 16 a snowboard 17.

ABC 13/2010
KONSTRUKCE Marián Hlaváč
SLEPENÍ František Sochor
ŘADA technika
SÉRIE automobily
NÁZEV Terénní automobil
MĚŘÍTKO 1:43
ROZMĚRY V CM D 11 V 5 Š 5
DOBA PŘÍPRAVY ± 4 hodiny
NÁROČNOST 3

Klíčová slova:
auto, 3D, model, terénní