Torre Caja Madrid

Torre Caja Madrid
Sdílej
 
Tato budova je s výškou přes 250 m nejvyšší budovou Španělska a osmou nejvyšší na světě.

Stojí v moderní obchodní čtvrti Cuatro Torres Business Area. Mrakodrap navrhoval architekt a designér Norman Foster. Původně se měl mrakodrap jmenovat Torre Resol podle firmy, která v něm měla sídlit, ale během výstavby se firma rozhodla změnit budoucí sídlo. A tak byl v roce 2007 prodán firmě Caja Madrid. Jedním z mnoha zajímavých prvků této stavby je otvor umístěný na vrcholku budovy.

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

1. Lomové čáry, které budete nařezávat z líce tisku, jsou zakresleny plnou čarou opatřenou mimo kresbu dílu černou šipkou, jejíž špička směřuje na lom. Čáry, které budete nařezávat z rubu tisku, jsou kresleny rovněž plnou čarou, ale opatřenou mimo kresbu dílu bílou šipkou.

2. Výřezy ploch z dílů jsou nakresleny červenou úhlopříčkou.

3. Jednotlivé díly se k sobě lepí pomocí chlopní se zobrazením čísel dílu, kam má být díl přilepen.

NÁVOD NA SLEPENÍ

1. Mrakodrap se skládá ze tří propojených bloků zasazených do rámu tak, že v horní části zůstane otvor. Model je oboustranně souměrný, proto jsou některé díly duplicitní a postup lepení je shodný. Konstrukce modelu není složitá, ale přesto vyžaduje přesnost a pečlivost.

2. Stavbu započněte sestavením dvou souměrných částí složených z dílů 1-7. Postup je shodný, proto je popsána konstrukce jen jedné ze dvou shodných částí. Vytvarujte nejvyšší blok - díl 1 - a pomocí předělu 2 jej připojte k prostřednímu bloku - díl 3. Stejně připojte nejnižší blok - díl 5 - pomocí předělu 4.

3. K vytvořenému trojbloku připojte zespodu vstupní prostory - díl 6 - a shora vytvarovaný díl 7. Otvor v budově zkonstruujte ze dvou dílů 8, 9 a připojte jej k jednomu ze dvou souměrných celků.

4. Pokračujte vytvarováním rámu budovy - díl 10 - do něhož vlepte zhotovený celek s otvorem. Do protilehlé části rámu - díl 11 - vlepte druhý ze dvou souměrných celků a obě části rámu slepte pečlivě k sobě.

5. Hotovou stavbu umístěte do otvoru základové desky - díl 12 - a na její rubovou stranu připojte štítek s vizitkou - díl 13.

TORRE CAJA MADRID
ABC 18/2010
ŘADA architektura
SÉRIE mrakodrapy
NÁROČNOST 3
MĚŘÍTKO 1 : 1250
ROZMĚRY V CM D 8 V 20 Š 6
DOBA PŘÍPRAVY ± 2 hodiny
KONSTRUKCE Antonín Krejčíř
SLEPENÍ Antonín Krejčíř

Klíčová slova:
model, madrid, caja, 3dčko, torre