ABC znovu do školy

ABC znovu do školy
Sdílej
 
Na stáncích je již od tohoto úterý ABC č. 18. Vyšlo poslední den letních prázdnin, přesto ho většina z vás bude číst až ve školní lavici.

Titulní strana ABC 2010/18 •  Jan Ignác Říha

V tématu čísla jsme si vzali do hledáčku mafii, a to nejen druhý díl dlouho očekávané počítačové hry českých vývojářů, ale i skutečný příběh světové mafie, rodinných klanů organizovaného zločinu. V článku Standy Drahného Krvavá mafie se dočtete, jak mafie vznikala a kdo byli nejslavnější mafiánští bossové v historii USA.

V druhém díle miniseriálu o Rudé planetě nás Dan Přibáň seznamuje s problémy letu lidské posádky k Marsu. I když máme takovou misi "na dosah ruky", ještě před lidstvem stojí řada zdánlivě neřešitelných úkolů.

Zdeňka Martinová vás zase vezme za luskouny, podivnými tvory podobnými přerostlé smrkové šišce. Věděli jste, že se živí výlučně mravenci a termity? V článku Živá šiška se dozvíte mnohem víc.

Pomóóóc ponorka!, to je název článku Petra Tomka, v němž se věnuje tzv. ponorkové nemoci, postupné nesnášenlivosti mezi lidmi v uzavřeném kolektivu. Kde se tento jev v nás bere a jak přišel ke svému zajímavému názvu?

V ABC č. 18 vás čeká také novinka. Od tohoto čísla totiž začínáme s plakáty ABC, které budete nacházet v každém čísle. Tentokrát je to plakát počítačové hry MAFIA II.

Na 3Déčkách si můžete slepit mrakodrap, windsurf a další část základny na Marsu. A pozor na dárek! Říkáme mu Létadlo a je to fakt vychytaná hračička - dvojice vrtulek, které na spirále roztočíte a pošlete vysoko k nebi. Tak, snad vám ABC usnadní nástup do školy.

Klíčová slova:
abc, obsah