Škoda Superb

Sdílej
 
Papírový model osobního vozu Škoda Superb, je zpracovaný v měřítku 1:24. Svou konstrukcí patří k náročnějším, ale při pečlivé a trpělivé práci zvládnou jeho stavbu i méně zkušení modeláři. Je nezbytné důkladně si prostudovat návod a návodné kresby a při vlastní práci pokyny nepodceňovat.

Pro snadnější orientaci jsou kroužky s čísly stavebních dílů podbarveny odlišně: karoserie - modrou, kola a podvozek - žlutou, náhradní a doplňkové (plastičtější) díly - fialovou barvou.

Foto
Přípravné práce se týkají hlavně podlepování určených dílů, zpracování (tvarování) oblých hran a ploch karoserie, výroby doplňků z jiného materiálu. Osičky kol na obou nápravách vyrobte z kulaté kuchyňské špejle, čepy a řídicí tyč ze špendlíků nebo drátku do 0,5 mm, anténu např. ze silonového vlasce. K podlepování si připravte slabý kancelářský papír a kladívkovou čtvrtku; na podlepované díly včas upozorní návod. Hrany ohýbané do rubu jsou ukončeny černým trojúhelníčkem, hrany ohýbané do tisku černým kulatým bodem. Výřezy z ploch, kulaté otvory a prostřihy jsou značeny červenými úhlopříčkami a ryskami. Oblé části vytvarujte lehkým přetažením papíru přes hranu pracovní desky. K retušování modelu si připravte temperové barvy a bezbarvý lak.
Foto
Stavbu karoserie začněte pečlivým zpracováním a sestavením boků z dílů označených 1L-P (levá a pravá strana vozu ve směru červených šipek), 2L-P, 3L-P, 4x díl 4 a 5L-P. Vždy si každý díl vyzkoušejte nasucho, než se rozhodnete definitivně ho nalepit na předcházející část karoserie. Dbejte na plynulé a oblé přechody pod dolním okrajem oken, na zádi a ve výkružích blatníků. Díl 3 nejprve nalepte na bočnici 1 se zalícovanými zálepkami blatníků a podběhu, potom vytvarujte blatníky ve výkružích a dole je vyztužte dvěma pomocnými dílky 4. Podběhy zesilte prahy 5L-P. Na bocích lze zvýraznit lišty 2x 6, blinkry 2x 29 a plasticky zhotovit také kliky: z dílů 1L-P opatrně vystřihněte nakreslené oválné prohlubně, pak z dílků 4x 7 sestavte nové prolisy, jimiž otvory zezadu opět zakryjte. Z líce potom přilepte jen lehce prohnuté kliky 4x 8. Od zadního okna 9 zkompletujte s chlopněmi 10 a 12 střechu 11 s předním oknem 13. Spodní hranu okna olemujte odtokovou lištou 14. Celý díl nalepte odzadu dopředu na oba boky, s přesně na sebe navazujícím černým těsněním oken. Snažte se o dokonalou souměrnost modelu a čistotu lepených hran. Na přední lištu položte úzkou mřížku 15, na okno dva stěrače 23. Podle krátkých rysek orýsujte a zohýbejte vystupující prolis na kapotě 17, vpředu na ni pečlivě osaďte masku s reflektory 16 a podélně ji vyztužte středním dílem 18. Kapotu položte na oblé vytvarované zálepky bočnic: nejprve ji přesně spojte vpředu s oblouky reflektorů, potom po stranách, nakonec na mřížce před oknem. Rychle, ale pečlivě ji zalícujte a přilepte k dolním rohům okna. Stejným způsobem sestavte díly koncových světel 20 a kapotu zavazadlového prostoru 19. Kdo chce, může místo pro SPZ nakreslené na jeho dveřích vyříznout a výklenek zpracovat Źplasticky z dílu 21. Montáž poznávacích značek 22, zpětných zrcátek (z dílů 24, 25) a radioantény (z dílů 26, 27, 28) odložte až na závěr stavby. Další stavební díly a dokončení návodu naleznete v příštím čísle.