Hlavolam hvězda

Sdílej
 
Vystřihovánka, kterou jsme pro vás připravili, patří mezi ty jednodušší a měli by ji zvládnout i začátečníci. Věříme však, že udělá radost i zkušeným modelářům.

Příprava vystřihovánky:

Foto
Před vlastní stavbou proveďte přípravné práce. Lomové čáry, které budete nařezávat z líce tisku, jsou kresleny plnou čárou, opatřenou mimo kresbu dílu černou šipkou, jejíž špička směřuje na lom. Čáry, které budete nařezávat z rubu tisku, jsou kresleny čerchovaně (-.-.-). Výřezy ploch z dílů jsou kresleny červenou úhlopříčkou. Pro větší pevnost hlavolamu můžete všechny díly podlepit kancelářským papírem, ale není to nutné. Nespěchejte a podlepené díly nechte pod zátěží dokonale proschnout.
Návod na slepení:
Foto
Hlavolam je tvořen šesti různobarevnými částmi. První, oranžová část je nejjednodušší. Je tvořena jedním dílem, který stačí vystřihnout, narýhovat a vytvarovat podle přiloženého nákresu. Obdobně postupujte při zhotovování červené části, která je trochu členitější. Třetí a čtvrtá část, obarvená žlutě a modře, jsou shodné a skládají se vždy ze dvou dílů označených číslem 1 a 2. Nejprve vždy vytvarujte díl 1, na vyznačené místo přilepte díl 2 a poté díl 1 uzavřete. Tak dostanete hranol shodný s tím na nákresu. Poslední dvě části, které jsou opět totožné, mají růžovou a zelenou barvu. Opět je vystřihněte, narýhujte a vytvarujte podle přiloženého nákresu.
Nyní máte šest hotových částí a po dokonalém proschnutí se můžete pustit do skládání. Věřím, že se vám hlavolam povedl a úspěšně jste jej vyřešili. Pokud by se vám přece jen nedařilo hvězdu poskládat, můžete si vzít na pomoc návod na sestavení, který naleznete na konci vystřihovánky.