Holubi na kaleidocyklu

Sdílej
 
Pozměníme trochu přísloví o holubech a vrabcích - jak by se vám líbilo: Lepší holub v hrsti nežli holub na střeše!? A ještě zajímavější je, jsou-li ti holubi na šestiúhelníkovém kaleidocyklu a donekonečna odlétají a přilétají, zvětšují se a zmenšují, stačí jenom složený model kaleidocyklu protáčet středem.

Pozměníme trochu přísloví o holubech a vrabcích - jak by se vám líbilo: Lepší holub v hrsti nežli holub na střeše!? A ještě zajímavější je, jsou-li ti holubi na šestiúhelníkovém kaleidocyklu a donekonečna odlétají a přilétají, zvětšují se a zmenšují, stačí jenom složený model kaleidocyklu protáčet středem. Čtenáři ábíčka již několik let kaleidocykly znají, proto uvádíme jenom návod na sestavení modelu a popřejeme hezkou zábavu.

Foto
NÁVOD NA SESTAVENÍ

Model po obvodu vystřihněte. Narýhujte všechny červeně a žlutě vyznačené linky. V červených hranách překládejte rub na rub modelu, ve žlutých líc na líc. Celý model nanečisto složte - zuby A, B, C se přiloží na bílé plochy A, B, C. Chlopně E a D se vsunou do vzniklé štěrbiny mezi E, D. Pokud vám je všechno jasné, potřete plochy A, B, C lepidlem, protilehlé zuby přiložte přesně ke krajům a přilepte. Nakonec silně potřete lepidlem chlopně E, D, vsuňte je do druhého konce (při některém protočení to půjde snadno) a slepte. Po proschnutí můžete kaleidocyklus protáčet oběma směry a třeba si povšimnete i nějaké zvláštnosti.