Protiletadlový kanon Flak

Sdílej
 
2 cm flak byl standardním protiletadlovým prostředkem wehrmachtu a byl používán jednotkami armády, waffen-SS a luftwafe. Model je určen pro zkušené modeláře. Při konstrukci byl kladen maximální důraz na věrnost modelu, což se projevilo v jeho složitosti a nutnosti precizní práce.

Historie

Foto
2 cm flak byl standardním protiletadlovým prostředkem wehrmachtu a byl používán jednotkami armády, waffen-SS a luftwafe. Flak byl zařazen do výzbroje armády v roce 1940 a byl používán po celou dobu války.
Posádku flaku tvořilo šest mužů. Flak mohl být přenášen nebo naložen na vozík, popřípadě koně v nepřístupném terénu. Pro střelbu byl umístěn do palebné polohy na zem, ale v případě ohrožení byl schopen střílet z dvoukolého vozíku. Nejčastěji byl flak využíván protivzdušnou obranou na letištích nebo na bojových vozidlech.
Byla to univerzální zbraň, kterou používalo mnoho jednotek. V České republice je flak vystaven např. ve Vojenském muzeu v Lešanech u Prahy. Flak v akci je možné vidět ve filmu Zachraňte vojína Ryana.
Takticko-technická data:
Váha: 419 kg
Délka: 4 metry
Rychlost střelby: 220-450 ran za minutu
Zákluz hlavně: tlumen olejovým tlumičem
Maximální dostřel - horizontální: 4800 m
Maximální dostřel - vertikální: 3670 m
Náměr a odměr: -10 - +90 °
Náboje v zásobníku řazeny: AP (průbojné), HE (vysoce explozivní)
Zásobník obsahoval 20 ks nábojů.


UPOZORNĚNÍ:
Foto
Model je určen pro zkušené modeláře. Při konstrukci byl kladen maximální důraz na věrnost modelu, což se projevilo v jeho složitosti a nutnosti precizní práce. Způsob stavby autoři v podstatě pouze naznačují a popis práce není detailní. Je to z toho důvodu, že návodné kresby jsou dělány ve 3D grafice a ukazují postup stavby dostatečným způsobem. Také číslování je provedeno jiným způsobem, než jsou čtenáři ABC zvyklí, ale je možné se s ním setkat u zahraničních vystřihovánek.
Návod je schematický, obsahuje pouze doporučení ke stavbě.
Model byl navržen a nakreslen na tenkém papíru A 4, a to z důvodu dodržení maximální věrnosti. Při použití papíru s touto gramáží je možné všechny díly udělat z papíru. Pro některé díly (např. pancíře) je tento papír tenký, a je proto nutné je podlepit na celkovou tloušťku 1 mm.
Model je proti původnímu kanonu zjednodušen.
Všeobecné pokyny:
Před zahájením vlastní stavby si velice pečlivě a důkladně prostudujte dokumentaci, návodné nákresy stavebního postupu a jednotlivé díly. Výhodou je prostudování fotodokumentace například na internetu. Pomáhá to lépe pochopit umístění jednotlivých dílů a jakou mají mít tloušťku. I když se nejedná o extrémně složitou vystřihovánku, má vysoký počet drobných dílů. Je tedy třeba dát pozor na jejich ztrátu.
Jako u každé jiné papírové vystřihovánky i u tohoto modelu, před slepením jednotlivých částí proveďte nejprve jejich sestavení "nasucho" a teprve potom lepte. V modelu je v maximální míře využito lepení "natupo", ale je možné si chlopně dodělat.
Pamatujte, že všechny díly jsou buď větší, nebo v potřebné velikosti. Tedy při sestavení na sucho zkontrolujte, jestli je nutno díl nějak upravovat. Vystřihujte (vyřezávejte) velmi přesně. Všechny díly a šablony jsou kresleny v měřítku.
K sestavení modelu autoři doporučují použít kontaktní lepidlo ve spreji - neobsahuje vodu (k podlepování dílů použijte lepidlo značky UHU), kvalitní vteřinové lepidlo, např. Henkel Loctite. Autoři používají řídké, které se dá koupit v každém modelářském obchodě. Dále doporučují disperzní pětiminutové lepidlo (např. Perfect G) - papír nestačí natáhnout vlhkost. Při použití nových druhů lepidel, je potřeba se napřed naučit s nimi pracovat.
Značka upozorňuje na rozvinutý tvar dílu, šablonu nebo způsob ohybu.
Všechny části kruhového průřezu jsou naznačeny pouze obvodovým barevným pláštěm. Na prototypu byly vytvořeny srolováním papíru na požadovaný průměr a potom obaleny těmito plášti. Nebo srolovány přímo na tloušťku.
Všechny části mají vždy barvený rub a líc - i toto je třeba vzít v úvahu při lepení na skutečnou tloušťku. Díly, které rub nemají, nebudou po nalepení vidět, tedy není nutné je podbarvovat.
Foto
Kohouty ručního ovládání byly vytvořeny srolováním dílů (obdélníků) na požadovanou tloušťku a potom byly jednotlivé díly žiletkou "nakrájeny" v požadovaném tvaru a délce.
Na krabicích zásobníků je třeba dokončit držáky z drátků o průměru 0,5 mm podle naznačeného tvaru na víku.
Na zásobníky je možné nalepit z drátků o průměru 0,5 mm prolisy a poté je nabarvit odpovídajícím odstínem, nebo z rubu vytlačit jednotlivé drážky.
Doporučení na závěr stavby:
Po slepení modelu vytvořte nýty (náš tip - kapky husté barvy panzer gray), dále můžete provést opotřebení a lehký nástřik barvou, popřípadě využít suché umělecké křídy pro zaprášení a naznačení použití kanonu v boji.
Použitá značení pro stavbu:
- skutečné tvary dílů a šablony - vyříznutí.
Postup stavby:
Při stavbě byly díly číslovány podle vyzkoušené posloupnosti stavby.
Stavbu zahajte slepením základny. Vlastní základnu dokončete vlepením opěrných noh, tažného zařízení a kohoutů ručního ovládání. Doplňte úchytky a základnu zatím odložte.
Dále zpracujte točnu vlastního 2 cm děla. Naznačte nýtování podle nákresu vámi osvědčenou technologií, popř. podle našeho tipu. Vlepte protiskluzové rošty.
Lafetu kanonu doporučujeme začít sestavením levé strany a poté připojit pravou stranu. Stavbu zahajte vystřižením a slepením bočnic. Udělejte příslušné prořezy a dbejte na jejich souměrnost. Přilepte páky z vnější strany lafety. Zde vlepte také díl převodového zařízení s kohouty. Dále složte kolébku zbraně se zdvihovými kruhy. Po slepení ji vložte do každé bočnice. Na těsno srolujte tyč a vlepte z vnitřní strany levé Źbočnice, aby se horní část dotýkala kolébky a spodní přilepte k točně (viz návodná kresba). Stejným způsobem zpracujte pravou stranu lafety.
Nyní sestavte a instalujte díly řízení a zaměřování flaku. Do spodní části umístěte převodové zařízení doplněné kohoutem a kruhovým ovladačem. Další prvek ovládání sestavte a přilepte na pravou stranu lafety podle návodné kresby.
Dalším bodem stavby je instalace držáku a ochranného pancíře střelce.
Dále zpracujte rameno zaměřovače a vlastní zaměřovač. Celý zaměřovač přilepte podle návodné kresby a vlepte vzpěru.
V další části stavby proveďte kompletaci a vlepení sedačky, nožního spouštěče a čelního krytu. Stavbu zahajte sestavením sedačky. Jako rám sedačky můžete použít drát o průměru 1 mm a 2 mm podle vzorů. Je možné využít i papír - autor prvního prototypu rám sroloval z papíru a příslušného tvaru dosáhl seříznutím. Celou sedačku vlepte na točnu podle návodné kresby. (Náš tip - kožené části sedačky byly vytvarovány z navlhčeného papíru.) Spouštěč palby sestavte podle nákresu a vlepte na držák sedačky.
Další částí stavby je sestavení a instalace čelního štítu. Při instalaci dílů si vše pečlivě proměřte, aby díly přesně zapadly do výklenků v dílech podle návodné kresby. Instalaci čelního štítu dokončete vlepením vzpěr.
Slepte vlastní kanon s pouzdrem a jeho ochranný štít. Hotový kanon se štítem přilepte na kolébku. Pečlivě sledujte, zda otvor pro zásobník vychází přesně do kruhu.
Na závěr vymodelujte a vlepte zásobník. Tím je model kanonu German Flak 38 2 cm hotov.
Model lze použít jak samostatně, tak je možné ho využít i do diorámat. V současné době pro vás připravujeme kolový podvozek k flaku a jako vlečný vůz Kübelwagen - vše v měřítku 1:16.
Doufáme, že model German Flak 38 2 cm postavený z naší vystřihovánky bude zpestřením vaší modelářské sbírky.
Na další modelářskou spolupráci se těší KoBo
Případné dotazy a informace (nejen ke stavbě tohoto modelu) získáte na internetových stránkách KoBo: http.//www.paper-models.com, kde si můžete prohlédnout i fotografie hotových modelů a stáhnout si příslušenství do diorámatu k modelu Flak.

Autor

KoBo