Džinova láhev

Sdílej
 
Slyšeli jste o tom, jak je nebezpečné vypustit džina z láhve? Tato orientální pohádková bytost dokáže na svobodě natropit pěknou paseku! A víte, jak vypadá láhev, v níž džin přebývá? Možná má tvar modelu z naší vystřihovánky.

Novinka ABC

Slyšeli jste o tom, jak je nebezpečné vypustit džina z láhve? Tato orientální pohádková bytost dokáže na svobodě natropit pěknou paseku! A víte, jak vypadá láhev, v níž džin přebývá? Možná má tvar modelu z naší vystřihovánky.
Připravili jsme ji dokonce jako obal na MEGA - LENTILKY, takže bude skrývat i sladké pokušení.
Vytvoření plochy

Foto
Rotací jednoduché lomené čáry (viz obrázek) kolem osy, která leží ve stejné rovině, jako čára, vznikne rotační plocha. Bude mít čtyři části: plášť válce, dva pláště rotačních komolých kuželů a kruh.
Zajímá vás, proč se říká "komolý kužel"? Kdysi dávno se používal výraz komolý pro bezrohý. Dokonce valašsky se bezrohé krávě se říkalo "gomol&"... Dříve se pak navíc i v geometrii používal termín „roh“ místo „vrchol“. Proto byl zřejmě kužel bez vrcholu (navíc připomínající homoli) pojmenován jako „kužel komolý“.
Sestavení modelu
Model má čtyři díly: kruhovou podstavu A, dva pláště B a C rotačních komolých kuželů ve tvaru výsečí mezikruží (spodní je se záložkami) a obdélníkový plášť D válce se záložkami. Všechny části po obvodu vystřihněte. "Zubaté" záložky jemně ohněte.
U válce D narýhněte žlutou linku, přehněte v ní model na líc a všechny obdélníčkové záložky až k lince nastřihněte. Slepte plášť B dolního kužele, potom C horního kužele, potřete pak najednou všechny záložky společné kruhové hrany a obě části slepte. Pokud možno nemačkejte, oblé plochy se budou samy vypínat.
Slepte plášť válce D. Potřete lepidlem všechny záložky, vsuňte hrdlo do lahve a zespod přilepte.
K dolní kruhové hraně přilepte modrou podstavu A. (Můžete vsunout dovnitř krabičku Mega – lentilek a dokončit přitisknutí.)
Džinova láhev
Už teď má sestavený model tvar lahvičky nebo vázičky. Láhev s džinem však musí být zavíčkovaná, aby duch nemohl nekontrolovaně řádit.
Použijte válcovou krabičku od lentilek, jejíž výška je 10 cm a průměr asi 4 cm (60 g). Zkusmo ji vsuňte do složeného modelu. Pokud je mezi hrdlem a krabičkou vůle, lentilky vyjměte, přilepte dokola na krabičku proužek papíru (např. odstřižek z vystřihovánky). Do sestaveného modelu nasypte asi dvě lžičky rýže, podržte láhev ve vodorovné poloze, zasuňte do ní krabičku lentilek a v kraji slepte.
Láhev postavte a zatřepejte s ní. Rýže uvnitř pěkně vypne a zpevní spodní část modelu.