Laurin & Klement typ "Petrohrad"

Sdílej
 
Součástí našeho seriálu o historii vystřihovánek v časopise ABC jsou i reprinty těch nejstarších a nejzajímavějších vystřihovánek, které kdy byly publikovány. Dnes vám tedy přinášíme vystřihovánku, která byla uveřejněna v ABC č. 4 roku 1967.

Znovu v ABC - Historie vystřihovánek

Ve výrobním programu čilé a prosperující automobilky Laurin & Klement v Mladé Boleslavi nechyběla ani autodrožka. Typ GDV se čtyřválcovým motorem z roku 1909 byl oblíbený v mnoha městech Evropy. Do dřívější metropole Ruska, Petrohradu, jich bylo dodáno 200, což byla na tehdejší dobu nevídaná objednávka. Proto byla tato drožka též nazývána typ "Petrohrad".

Foto
Přípravné práce
Celou vystřihovánku si podlepte kancelářským papírem. Přerušované čáry (-----) (ohyb dozadu) a čerchované čáry (-.-.-) (ohyb dopředu) přejeďte za mírného tlaku tupou stranou nože.
Návod na slepení
Díly sestavujte v pořadí jejich čísel (poznačte si je na rubu). Na plochu označenou malým červeným číslem přilepte díl odpovídajícího čísla. Lepidlo nanášejte koncem párátka nebo zápalky. Sestavení soukolí: 5 cm dlouhou tuhu do verzatilky, na obou koncích špičatou, zasuňte do otvorů v podvozku. Z obou stran navlečte kola tak, aby se soukolí zcela volně otáčelo. Přečnívající tuhu opatrně odřízněte. Otvory pro osy a hřídel volantu prorazte předem. K přidržování lepených dílů používejte pinzetu, ostatní je zřetelné z fotografie.

Autor

J. Svoboda