Lesovna - stoletá „novinka“ v ABC

Sdílej
 
Jako vzpomínku na výstavu vystřihovánek a papírových modelů Papírové léto vám přinášíme vystřihovánku lesovny – Forsthaus. Vystřihovánka pochází z Německa a dobu jejího vzniku odhadujeme na poslední desetiletí 19. století.

Jako vzpomínku na výstavu vystřihovánek a papírových modelů Papírové léto vám přinášíme vystřihovánku lesovny - Forsthaus. Vystřihovánka pochází z Německa a dobu jejího vzniku odhadujeme na poslední desetiletí 19. století. Z výstavy Papírové léto vám v některém z následujících čísel ABC přineseme obsáhlou reportáž společně s dalšími ukázkami historických vystřihovánek ze sbírky Josefa Kropáčka.

Foto
Samotná stavba lesovny není nijak náročná. V době, kdy tyto a jim podobné vystřihovánky vycházely (druhá polovina 19. stol. až 30. léta 20. stol.), se žádné návodové texty u takto jednoduchých konstrukcí neuváděly, pouze obrázek postaveného modelu. Někteří vydavatelé doplnili, a to je i náš případ, vystřihovací arch číslovanými popiskami jednotlivých dílů v pořadí, v jakém se měly lepit. Pro zachování autenticity otiskujeme list s vystřihovánkou v původním formátu včetně německého textu psaného švabachem, jehož doslovný překlad vám pomůže ve stavbě.
Forsthaus - Lesovna
1. Čtyři stěny; 2. na to střecha; 3. střešní okno; 4. střecha na střešní okno; 5. ozdoba štítu střechy; 6. komín; 7. plot
Vystřihovánka i přes svoji jednoduchost vyžaduje přesnost především při vystřihování drobných dílů. Proti dnešním modelům se tehdejší vystřihovánky staveb i techniky pro oživení doplňovaly různými figurkami, stromy, lodičkami apod. Vznikala tak malá diorámata. Při představě, jak asi „kvalitní“ nůžky a nožíky měli před více než sto lety tehdejší „modeláři“ k dispozici, byl jejich výkon opravdu obdivuhodný.

Věřím, že se vám naše „nová“ vystřihovánka líbila a že se z postaveného domečku těšíte stejně jako kdysi vaši praprapradědečkové.