Rakousko-uherský generál jízdy - 1910

Sdílej
 
Vystřihovánka figurky generála je určena způsobem provedení především těm dětem, které se stavbou vystřihovánek mají již jisté zkušenosti. Sestavení není složité, vyžaduje však smysl pro modelaci papíru a určitou tvůrčí schopnost. Pracujte proto s rozmyslem a se stavbou nespěchejte.

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE
Vystřihovánka figurky generála je určena způsobem provedení především těm dětem, které se stavbou vystřihovánek mají již jisté zkušenosti. Sestavení není složité, vyžaduje však smysl pro modelaci papíru a určitou tvůrčí schopnost. Pracujte proto s rozmyslem a se stavbou nespěchejte. Při zaoblování dílů si pomáhejte kulatou tužkou nebo násadkou štětce. Retušovat sesazení jednotlivých dílů či vystřižené hrany je zde nezbytné. Retušujte vodovými barvami již v průběhu stavby. Díly značené červeným terčem podlepte silnějším kartonem. Ostatní části vystřihovánky podlepte kancelářským papírem.

NÁVOD NA SLEPENÍ

Foto
Do dílu 1 prořízněte vyznačené rysky otvoru pro hlavičku a díl zpracujte. Přilepte boční části 2 a 3. Slepte díly kalhot 4 a 5. Mírným lomem v dolní části nohavic naznačte puky kalhot. Za pomocí klínů 6 (2x) celé kalhoty zkompletujte. V horní části přilepte ovál 7. Kalhoty slepte se základem tělíčka k sobě. Pečlivě vytvarujte a poté zkompletujte díly saka 8 a 9. Z rubu k saku přilepte límec 10.
Pokračujte lepením pravé ruky z dílů 11 a 12. Díly k sobě nalepte tak, aby se jejich spoje kryly. Zpracujte manžetu 13 a přilepte na ni kroužek 14. Vytvarujte dlaň 15. Takto připravené díly pravé díly neslepujte, ale zatím odložte. Stejným způsobem si přepravte levou paži z dílů 16, 17, 18, 19 a 20. Pokračujte stavbou hlavičky. Na krk 21 nalepte bodově v místě uší obličej 22 a pod bradu oblouk 23. Generálský klobouk slepte z částí 24 a 25. Klobouk nalepte na hlavičku. Díl 26 z rubu začerněte, nastříhejte podle vyznačení a pečlivě stočte. Zelený tisk orientujte dovnitř návinu (místo natáčení průběžně natírejte lepidlem). Po natočení a přilepení jednotlivé prameny vytvarujte prohnutím a chochol přilepte v horní části ke klobouku. Hlavičku zkušebně nasaďte do otvoru v límci, na pravou ruku bez lepení nasaďte manžetu a uvědomte si, do jaké polohy je třeba přilepit dlaň. Umístění dlaně je nutné situovat tak, aby generál „salutoval“. Obě ruce již přilepte napevno k saku. Sako nasaďte a nalepte bodově v oblasti ramen na kostru figurky. Zasuňte a přilepte již také hlavičku. Na obličej nalepte natupo nos 27 (ve vystřihovánce je obsažen raději 2x) a knír 28. Z dílů 29, 30, 31 a 32 slepte šavli a přilepte nalevo za pomocnou chlopeň z rubu saka. Na vyznačené místo u pasu přilepte pásek 33 (spoj orientujte dozadu). Díly 34 (2x) z rubu nabarvěte žlutou fixou, nastřihejte, stočte a slepte. Takto vyrobené ozdobné střapce pomocí žluté nitě zavěste k pásku nad šavli. Červený střapec 35 zpracujte obdobným způsobem a zavěšte za pomoci červené nitě k rukojeti šavle. Nalepte řády a vyznamenání 36 (ke krku), 37 a 38. Figurku zatím odložte a z dílů 39, 40 a 41 postavte stojánek. Zpracujte nohy 42 a 43. Válečky nohou zasuňte po vyznačení do stojánku (spojem dozadu) a přilepte. Nalepte boty 44 a 45. Figurku nasuňte na nohy a bodově v oblasti hran kalhot natupo přilepte k botám. Z dílů 46, 47 a 48 slepte stojan pod bustu „císaře pána“ a přilepte ke stojánku. Pokračujte slepením poprsí sošky z dílu 49. Ke krku 50 přilepte obličej 51 a hlavičku ukončete dílem 52. Na vyznačené místo nalepte vousy a vlasy 53. Hlavičku nasuňte na díl 49 a přilepte. Na závěr přilepte bustu ke stojanu.

O VYSTŘIHOVÁNCE
Po desetiletích vlády císaře Františka Josefa l. prohrála habsburská monarchie mnoho válek a přišla o četná území a vliv. Následník trůnu František Ferdinand d´Este proto počal po svém jmenování generálním inspektorem branných sil budovat silnou a moderní armádu. Jeho vojenská kancelář v rakouském Belvederu se stala místem odkud zcela ovládl vojenskou složku monarchie a zasahoval i do činnosti jednotlivých ministerstev. Přitom však držel na uzdě důstojníky myslící na slavná vítězství jež ozdobí jejich jména a stavěl se proti memorandům žádajících válku. Když pak v roce 1914 podlehl smrtícím kulkám v Sarajevu nic již nestálo v cestě zpustit hrůzný stroj první světové války.