Papírštejn

Sdílej
 
Ať už si děti koncem devatenáctého či z počátku 20. století hráli s hradem slepeným z papíru na Papírové království nebo ne, jisté je, že nám tu po nich zůstala jedna milá vystřihovánka v podobě papírového modelu hradu. Jde opět o práci původem z Německa.

Ať už si děti koncem devatenáctého či z počátku 20. století hráli s hradem slepeným z papíru na Papírové království nebo ne, jisté je, že nám tu po nich zůstala jedna milá vystřihovánka v podobě papírového modelu hradu. Jde opět o práci původem z Německa a z textu můžeme vyčíst, kromě pořadového čísla modelu – Ausfuhr-Nr. 83 (také by vás zajímalo, jak vypadalo těch předchozích 82 vystřihovánek?) i odkud vystřihovánka pochází. Zugabe-karte von Oehmigke & Riemschneider, Neuruppin. Přeložíme-li si slova zugabe-karte, zjistíme, že šlo v podstatě o přílohu. Otázkou zůstává k čemu se tyto aršíky s vystřihovánkami přikládaly. Zde ale nic takového nenacházíme. Oehmigke & Riemschneider bylo jedním ze tří význačných vydavatelství v městečku Neuruppin ležícím nedaleko Berlína. Další se jmenovala Verlag Gustav Kühn a Verlag F.W.Bergemann. Všechna tato vydavatelství vznikla v první polovině 19. století. Se jménem vydavatelství Gustava Kühna se můžeme setkat také například na vystřihovacích arších Betléma pocházejícího z 80. let 19. století.


Model hradu není složitý. Stačí si jen dobře prostudovat jednotlivé díly vystřihovánky, stejně jako to udělali naši prapradědečkové a za pomocí ostrých nůžek, odlamovacího nože, pravítka a lepidla se můžete pustit do stavby. Těm z vás, kteří chcete mít hrad dokonale sestavený, doporučujeme zaretušovat vodovými nebo anilínovými barvami nejen příslušné hrany střihu a ohybu, ale také rubovou stranu cimbuří a střešních štítů. Tyto části dílů také můžete podlepit barevným papírem. K dokonalosti zbývá osadit hotový model na barevně upravený podstaveček, třeba pivní tácek, jehož velikost se nám osvědčila, stejně jako u předešlých stoletých novinek. Namísto návodné kresby i textu vám dobře poslouží fotografie slepeného modelu hradu.

Věříme, že se vám dnešní setkání s pohádkovým hradem v podobě vystřihovánky z let dávno minulých líbilo. Přijměte proto od nás pozvání, na návštěvu letního zámečku s parkem a jezírkem plným zlatých rybiček, které přineseme v některém z následujících čísel.

Autor

Návod a slepení modelu: Josef Kropáček