Létající stroj Leonarda da Vinci

Létající stroj Leonarda da Vinci
Sdílej
 
Přinášíme vám model létajícího stroje podle návrhu Leonarda da Vinci. Sestavení vystřihovánky není těžké, zvládne ho i pečlivý začátečník.

Novinka ABC

Leonardo da Vinci, narozený v polovině 15. století, vynikal v malířství, sochařství, hudbě, matematice, inženýrství a architektuře. Byl autorem mnoha vynálezů a projektů. Pokoušel se také sestrojit stroj na létání. Začal pozorovat ptáky při letu, pohyb a anatomii jejich křídel. Jeho první myšlenkou bylo, že člověk může létat, bude-li mávat velkými mechanickými křídly. Uvědomil si však, že síla lidských svalů k tomu nestačí. Po neúspěšných pokusech s mechanickým zařízením s pružinou došel k závěru, že nejlepším způsobm létání člověka by bylo plachtění pomocí pevných křídel.

Přípravné práce

Při prácí si pomáhejte pinzetou a zaoblené části tvarujte pomocí kulaté tužky či násadky štětce. Díly označené červeným terčem podlepte silnějším kartonem. Hrany dílů, ohyby papíru či případné nedostatky retušujte již během stavby příslušným odstínem vodové barvy.
Nejprve si tupým nožem narýhujte místa ohybu. Linie značené čárou s černým trojúhelníkem se ohýbají směrem k rubu tisku, linie značené čerchovanou čárou pak k líci tisku.
Návod na slepení

Vystřihněte a slepte k sobě horní a dolní část křídla 1 a 2. Po zaschnutí křídlo mírně zaoblete (např. na hraně stolu) a vytvarujte slepením chlopní. Konce křídel prohněte mírně nahoru. Z rubu dílu 3 přilepte díl 4. Střední část vytvarujte do půlkruhu a nalepte na vyznačené místo na křídlech. Vystřihněte a vytvarujte ovládací táhla 5 a 6. V místě vyznačení je zahněte a nalepte k modelu. K mechanickému zařízení na závěr přilepte díl 7. Vzpěry 8 a 9 z rubu nabarvěte načerno fixou a nalepte na křídlo. Místa přilepení konce vzpěr jsou na křídlech označena černými tečkami.
Pokračujte sestavením spodního zařízení nesoucí letce z dílů 10 a 11. Střední část opět prohněte do půlkruhu a přilepte. Spodní výztuhy křídel 12 a 13 začerněte z rubu a nalepte. Sestavte zadní část létacího stroje z dílů 14, 15 a 16. Křidélka mírně prohněte směrem nahoru a přilepte na vyznačené místo vystřihovánky.
Pokračujte lepením figurky letce. Do trupu 17 prořízněte otvor na hlavičku a nastřihejte třásně rukávů vesty. Díl pomocí kulaté tužky vytvarujte a zkompletujte. K trupu přilepte oválek 18 a spodní část košile 19 (spoj orientujte směrem k zádům figurky.) Slepte krk 20. Na hlavičce 21 nastřihejte vlasy (nejprve je z rubu začerněte fixou), hlavičku slepte do tvaru válce a vlasy přichyťte lepidlem k hlavě. Po zaschnutí obličej mírně od brady k nosu prohněte.
Hlavičku přilepte ke krku. Po zaschnutí krk nasuňte k trupu a slepte. Tuto část letce již můžete přilepit k létajícímu stroji. Vystřihněte a vytvarujte ruce 22 a 23. Dlaně z rubu nabarvěte příslušnou barvou. Po zaschnutí nejprve nevlékněte ruku na ovládací táhlo a potom v oblasti ramene přilepte do otvorů v trupu. Třásně rukávů přilepte k ruce. Slepte nohy 24 a 25. Boty 26 (2x) nejprve z rubu pečlivě začerněte fixou (tato strana bude vidět). Boty sestavte a nalepte na nohy. Po dokonalém zaschnutí nalepte obě nohy na oválek pod košilí. Závěsný krunýř 27 z rubu nabarvěte nahnědo a vystřihněte. Krunýř slepte a za čtyři popruhy ho bodově přilepte k létajícímu stroji.
Vystřihovánku si buď můžete zavěsit na nit, nebo postavit na stůl pomocí stojánku. Rozhodnete-li se vystřihovánku zavěsit, propíchněte na křídlech ostrou jehlou dvě dírky (třetí vyrovnávací nit pak umístěte v zadní části vystřihovánky viz návodná kresba). Chcete-li létací stroj postavit na stůl, pokračujte stavbou stojánku. Vystřihněte díl 28 a propíchněte do něho vyznačený otvor. Po obvodu přilepte plášť 29. Vystřihněte spodní část stojánku, pomocí lepicí pásky k němu upevněte drátek (např. z kancelářské sponky) a nalepte vhodné závaží (můžete použít větší matku od šroubu). Po zaschnutí vše zkompletujte. Na stojánek můžete přilepit štítek 31. Z proužku 32 naviňte váleček tak, aby do něho bylo možné nasunout drátek stojánku. Hotový váleček pak přilepte do zadní části létacího stroje na vyznačené místo.