Monster truck Taurus team

Monster truck Taurus team
Sdílej
 
Z naší vystřihovánky si můžete postavit jednoduchý model automobilového monster trucku. Na americkém kontinentu je mnoho automobilových asociací, které sdružují fanoušky vozů různých kategorií. Jednou z nich je asociace Hot-Rod, která patří k nejpopulárnějším.

O vystřihovánce
Závody vozů-monster jste určitě viděli, jestliže máte možnost sledovat satelitní televizi. Velký článek o těchto gigantech vyšel také v ABC číslo 20.
Náš model představuje vozidlo týmu Taurus, řízené Jackem Wilmanem. Přestože nezvítězilo, zvolili jsme ho jako předlohu pro jeho jednoduché tvary.

Přípravné práce

Při stavbě modelu budete potřebovat kromě modelářského nářadí také kulaté špejle, gumu o průměru 1 x 1 mm a karton silný 1 mm.
Návod na slepení

Začněte dílem 1, vytvarujte ho a zálepky blatníků nalepte na zálepku předního čela. Vystřižené oblouky prolisů blatníků 1P, 1L podlepte kartonem a umístěte na díl 1. Do vystřižených otvorů čela vlepte z rubu světlomety 2 a na označené místo masku 3, podlepenou kartonem. Sestavte kapotu, díl 4, a umístěte ji na zálepky dílu 1. Nyní na díl 1 umístěte předpracované díly 9. Díl 9P jsou pravé a díl 9L levé dveře. Doplňte předpracované boční zasklené časti dveří 6L a 6P, vystřižené otvory zasklení na nich přelepte díly 7P a 7L z rubu.
Čelné sklo, díl 8, nalepte k bočnicím 6 a kapotě 4. Doplňte střešní díl 5. Vystřihněte a vytvarujte zadní část karoserie, díl 10 a 11, přilepte je k sobě na označených místech. Celek umístěte na přední část karoserie k dílům 9. Nalepte kartonem podlepené prolisy blatníků 10P, 10L.
Zpracujte kryt valníku 12 a umístěte ho na díl 10, 11 a zálepku dílu 5. Na označené místo krytu valníku nalepte žaluzie 13 a na zadní čelo, kartonem podlepená, koncová světla 14.
Zpracujte nárazníky, díly 15, a za zálepky je umístěte na karoserii. Přeložením přes hranu ohybu slepte výztuhu 16 a vlepte ji označenými konci do prostřihů dílů 12 a 5.
Zpracujte výztuhy 17 a vlepte je v místě svislého prolisu dveří (díly 9) dovnitř karoserie podle návodné kresby.
Nyní sestavte podvozkový rám 18, ale otvory vystřihněte až po sestavení! Takto zhotovený rám můžete vlepit zespodu do prostřihů dílů 17 a k přednímu a zadnímu čelu karoserie. Vzájemnou orientaci určuje červená šipka na okraji dílu 1 a 18. Dno kabiny 20 umístěte na zálepky dílů 17, 18, 9P a 9L. Sestavte nápravy, díly 23, a potom je vlepte do otvorů rámu 18. Doplňte podle návodné kresby kardanové hřídele podle dílu 24 z kulaté kuchyňské špejle. V místě černých bodů na dílech 23 udělejte otvory, provléknete jimi gumové nitě, jak vidíte na návodné kresbě. Osy náprav také zhotovte z kulaté špejle podle dílu 25. Osu vsuňte skrz podlouhlý otvor dílu 23, podvlékněte ji pod oběma gumovými nitěmi a vysuňte skrz protilehlý otvor. Podobně postupujte i při druhé nápravě 23.
Z kulaté špejle připravte dvě vlajkové žerdi podle dílu 19, na ně umístěte podle návodné kresby vlajku 21 a 22. Potom obě žerdi vlepte do otvorů dílu 12 a konce žerdí 19 pojistěte kapkou lepidla k dílu 17. Z dílů 26 stočte čtyři válečky, jejichž dna tvoří díly 27 a 28. Celek představuje náboje kol. (Pozor! Díly 27, 28 vystřihněte až po narýhování hrany dílu 30 odpichovadlem!) Náboje kol navlečte na osy 25 a pojistěte je kroužky 29 zakápnutými lepidlem. Plášť pneumatik sestavte z dílů 30 a 31 podle návodné kresby. Z dílů 32 opět stočte čtyři válečky a jejich vnější zálepky vybavte obrubou 33, kterou po zaschnutí vytvarujte do tvaru mírného oblouku. Potom vlepte celek podle návodné kresby do středu pláště pneumatik. Pokud máte takto připravené všechny čtyři pneumatiky, nasuňte je na náboje kol a přilepte.

Autor

Konstrukce modelu Ing. Ladislav Jakubčo