Indiánka

Indiánka
Sdílej
 
Jednou z prací, kterou indiánské ženy vykonávaly, bylo zpracovávání bizoních kůží. Za pomoci speciálních škrabek se kůže zbavila zbytků masa a tuku. Poté se kůže natíraly směsí z jater a tuku zvířete. Tyto práce se dělaly na rámu ze silných tyčí, který byl umístěn ve středu tábora.

Přípravné práce
Sestavení figurky není složité, vyžaduje však určitou výtvarnou schopnost. Pracujte s rozmyslem a se stavbou nepospíchejte. Při zaoblování dílů si pomáhejte kulatou tužkou nebo násadkou štětce. Místa ohybu papíru, která je třeba před vystřižením narýhovat tupým nožem, jsou značena černým trojúhelníkem (ohyb ze strany tisku) nebo čerchovanou čarou -.-.- (ohyb z rubu tisku). Drobné části lepte pomocí pinzety. Hrany, lomy a spoje jednotlivých dílů retušujte příslušným odstínem vodové nebo krycí barvy již během lepení. Díly označené červeným terčem podlepte před zpracováním silnějším kartonem a nechte dobře proschnout. Ostatní díly podlepte kancelářským papírem. Místa, která je třeba vyříznout či prostřihnout, jsou označena červenou ryskou.

Návod na sestavení

Do dílu trupu 1 vyřízněte vyznačený otvor. Díl zpracujte a slepte. Pokračujte stavbou levé ruky 2 a 3. Při lepení dbejte, aby se spoje dílů kryly. Slepte rukáv 4 a volně ho navlékněte na ruku. Ruku přilepte k trupu (spojem ke značce) a po dokonalém zaschnutí přilepte za horní chlopeň také rukáv. V oblasti podpaží zajistěte rukáv kapkou lepidla. Z dílů 5, 6 a 7 slepte obdobně i pravou ruku.
K tělíčku nalepte ovál 8. Vystřihněte a vytvarujte spodní díl šatů 9 a nalepte ho k trupu spojem k značce. Přilepte přední díl šatů 10. Spoj trupu s dolní částí šatů přelepte pásem 11. Pléd 12 nabarvěte z rubu nahnědo, vytvarujte a slepte. Na tělíčko díl přilepte v oblasti ramen. Bodově díl přichyťte lepidlem též na zádech a jeho cípy přilepte k pásu 11. Proveďte konečné dotvarování.
Pokračujte stavbou hlavičky. Na krk 13 nalepte bodově v místě uší obličej 14 a pod bradu oblouk 15. Při lepení obličeje dbejte, aby se jeho horní hrana kryla s horní hranou dílu 13 – brada se tak přirozeně vysune směrem dopředu. Začerněte z rubu vlasy 16, vytvarujte je, slepte a přilepte k hlavičce. Nalepte nos 17. Hlavičku přilepte k tělíčku a mírně ji vychylte směrem doprava.
Slepte válečky 18 a 19 a přilepte je k oválu 20 spoji na značky. Vytvarujte mokasíny 21, 22 a nalepte je na vyznačená místa k dolní části válečků. Takto připravené nožičky vlepte pod šaty figurky. Zpracujte ruce 23, 24 a nalepte je na konec rukávů. Do horního dílu stojánku 25 vyřízněte vyznačené otvory. Přilepte boční části 26, 27 a spodní část 28.
Připravte si rovné větvičky dlouhé přibližně 12 cm (2x) a 13 cm (2x). Pomocí režné nitě je svažte k sobě a vyrobte rám na bizoní kůži (viz kresba). Slepte k sobě rub a líc kůže 29 a 30. Po dokonalém zaschnutí propíchněte větší jehlou vyznačené otvory na okraji kůže. Do jehly navlékněte režnou nit a kůži napněte na rám. Vyberte místo na stojánku, kam rám umístíte. Konce větviček obkreslete tužkou a opatrně vystřihněte otvory na zasazení rámu. Rám poté ke stojánku dobře přilepte.
Slepte nosítka na dítě 31 a 32. Nalepte zadní popruhy 33, 34. Přední část 35 nabarvěte z rubu nahnědo a přilepte. Do tělíčka 36 vyřízněte otvor na hlavičku a díl slepte. Ke krčku 37 nalepte v místě označeného styčného proužku mírně prohnutý obličej 38. Vlásky 39 z rubu začerněte, nastříhejte a po vytvarování přilepte k hlavičce. Vytvarujte ručky 40 a přilepte je za chlopně z rubu ramen. Figurku vlepte do nosítek.
Díl proutěného koše 41 z rubu nabarvěte nahnědo a slepte do válce. Na obvod natočte vyvýšený okraj 42 a přilepte dno 43. Z dílů 44, 45 a 46 slepte menší koš. Připravte si dvě špejle dlouhé 2,5 cm a natřete je nahnědo. Na špejle nalepte ostří škrabek 46 a 47. Jednu z nich vlepte figurce do ruky, druhou můžete zavěsit na rám s kůží. Figurku dítěte a koše umístěte na stojánek podle vlastní fantazie nebo podle fotografie.