Krabička na kvarteta

Krabička na kvarteta
Sdílej
 
V tomto čísle ABC vychází poslední díl vystřihovacích karet s kvartety Plemena psů, které postupně vycházely v ABC č. 10 až 17. Připravili jsme pro vás praktickou krabičku a doplňkovou kartu s návodem na hru.

Návod na slepení krabičky
Stránku s krabičkou podlepte čtvrtkou a nechte ji pod zátěží dostatečně proschnout.
Narýhujte všechny hrany (značené plnou čárou). Krabičku vystřihněte, přeložte narýhované záhyby, slepte a sestavte. Lomové hrany můžete zatřít patřičným odstínem vodové barvy.




JAK HRÁT KVARTETA

Hra je určena pro tři až šest hráčů. Cílem je nasbírat co nejvíc čtveřic (kvartet) kartiček patřících k sobě. Na každé kartě je vyobrazeno jedno plemeno psů a vyjmenovaná další tři, která do série chybějí. Hráč, který začíná, požádá libovolného spoluhráče o některou z karet, která mu chybí do úplné čtveřice. Pokud ji spoluhráč vlastní, odevzdá ji a hráč pokračuje. Pokud ji nevlastní, je na řadě tázaný spoluhráč.
Hráči mohou žádat pouze karty z té čtveřice, z níž alespoň jednu drží v ruce.
PŘEBÍJENÁ S KVARTETY

Při druhé variantě hry s kvartety jde o čísla. Hra je určena pro dva až šest hráčů. Rozdávající rozdá všechny karty. Každý položí svůj balíček lícovou stranou nahoru. Začíná hráč po levé ruce rozdávajícího a oslovuje hráče po své levé ruce. Z možností vrchní karty zvolí jeden z číselných údajů, jímž chce přebíjet údaj svého souseda. Příklad: Aljašský malamut – výška v kohoutku až 64 cm. Sousední hráč má na vrchu balíčku psa šiba inu – výška v kohoutku až 41 cm, tedy nižší, a proto o svou kartu přichází. Hráč s vyšší hodnotou obě karty zasune dospodu balíčku (rubem navrch). Pokračuje hráč, který byl osloven, obrátí vrchní kartu a oslovuje dalšího po levé ruce. Hra končí v okamžiku, kdy jeden hráč získá od ostatních všechny karty.


V ABC č. 10-17 vyšlo

1. Ovčáčtí a pastevečtí psi
2. Pinčové a molossové
3. Teriéři
4. Jezevčíci a chrti
5. Špicové a primitivní typy
6. Honiči a ohaři
7. Přinašeči a slídiči
8. Společenská plemena


Uveřejněná kvarteta

Plemena psů (ABC č. 10-17, 2006)
Současné osobní automobily (ABC č. 1-8, 2006)
Moderní vojenské letouny (ABC č. 18-25/26, 2005)
Zvířata světa (ABC č. 3-10, 2005)



Příště

V ABC č. 18 začínají nová kvarteta!
Monstra z PC her