Městská brána

Sdílej
 
Po delším čase vám opět přinášíme „stoletou novinku“. Tentokrát jde o model městské brány. Vystřihovánka pochází z 20. let 20. století a vydala ji firma J.F.S.i.E.

Model brány stejně jako předešlá plovárna (vyšlo v ABC 13 roč. 50) a zámek (vyšlo v ABC 23 roč. 50) patří mezi nejlépe výtvarně i tiskově zpracované vystřihovánky, které nám může sbírka historických papírových modelů nabídnout.

O modelu

Jde o středověký objekt, který stál na začátku sevřen mezi hradební zdi. Postupně jak se město rozšiřovalo, pozbyly zdi smyslu a byly zbourány. Zůstala nám samostatně stojící brána s domem pro strážné nebo věžníka.
Návod na slepení

V průběhu stavby nás nečeká žádná zásadní „zrada“ autora, jako u jiných historických vystřihovánek a tak můžete velmi jednoduše postupovat v lepení podle pořadí jednotlivě očíslovaných dílů. V důsledku absence kresleného návodu si přesto si ale musíte dát pozor na pár drobností. U dílu 2 – vnitřní stěna průchodu branou - musí směřovat dveře do přilehlého domu, nikoli na stranu schodiště. Naopak z malého obrázku nelze rozpoznat kam budou směřovat dveře vedoucí na ochoz z nástavby věže – díl 4, a tak se můžete rozhodnout libovolně sami. Pravou krajní chlopeň dílu 5 – dům – neohýbejte. Mezi díly 6 – střecha nad schodištěm chlopeň zcela chybí. Doporučujeme oba díly střechy k sobě spojit podlepením kouskem papíru. Pro oživení přilepíte dle vlastního uvážení dvě korzující postavičky.
Zdárný výsledek vyžaduje samozřejmě dodržovat známé zásady lepení: rýhování ohýbaných hran, přesné stříhání a řezání, odpovídající přiměřenou retuš a čistou práci s lepidlem.
Hotovou bránu můžete nalepit na podložku, kterou si barevně upravíte – silnice, chodníčky, tráva. Inspirovat se můžete naší fotografií slepeného modelu.