Nákladní auto

Nákladní auto
Sdílej
 
V dnešním ABC nacházíte první vystřihovánku z volné série stavebních strojů v měřítku 1:35. V ABC č. 18 z roku 2001 (ročník 46) jsme v tomto měřítku uveřejnili buldozer, a protože se čtenářům líbil, rozhodli jsme se připravit další modely.

Všechny jsou zpracovány bez konkrétní předlohy a jejich stavbu zvládnou při přesné a trpělivé práci i méně zkušení modeláři.

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

Kancelářským papírem šedé barvy podlepte díly 17, 18 a 21. Některé plochy podlepených dílů totiž budou na hotovém modelu viditelné z rubové strany. Díly 19 a 20 podlepte bílým kancelářským papírem. Pro zpevnění konstrukce doporučujeme tímto papírem podlepit i díly 1, 3, 6, 11, 12, 15 a 16. Zkušenější modeláři mohou podle vlastního uvážení podlepit i jiné díly. Každý díl podlepte samostatně: Nejprve ho nahrubo vystřihněte, podlepte a pod zátěží nechte dokonale proschnout, aby se nekroutil. Teprve potom vystřihněte díl načisto.
Ze špejle si nařežte osy kol a otočných částí korby a natřete je šedou barvou. Jsou to díly 32 (68 mm), 33 (57 mm), 34 (38 mm) a 35 (57 mm). Pozor, ve vystřihovánce tyto díly nejsou zakresleny!
Ostatní přípravné práce jsou stejné jako u ostatních vystřihovánek. Nejdříve narýhujte ohybové hrany, zhotovte výřezy ploch z dílů a
utvořte otvory pro osy. Hrany, které budete nařezávat z rubu a ohýbat od sebe, jsou označené plnou čárou, zakončenou malou černou šipkou. Hrany, které budete nařezávat z lícové strany a ohýbat k sobě, jsou označené čerchovanou čárou. Výřezy ploch z dílů jsou označené červenými úhlopříčkami, otvory pro pevné osy malými černými úhlopříčkami, pro otočné osy malými červenými úhlopříčkami.
Během práce doporučujeme pozorně číst návod a orientovat se podle návodné kresby.

NÁVOD NA SLEPENÍ

Opatrně zpracujte kabinu 1 a přilepte k ní zadní část 2. Kabinu zespodu uzavřete dílem 3 a pak k ní postupně přilepte zpracované přední blatníky – levý 4 a pravý 5. Zpracujte podvozek auta 6. Dejte si pozor, aby se vám při lepení nezkroutil. Nyní hotovou kabinu přilepte k podvozku. Jednotlivé chlopně přilepujte postupně a dbejte na co největší přesnost sestavení. Pomocí dílu 7 slepte zadní část kabiny 2 s podvozkem 6. K podvozku 6 přilepte zpracovaný doraz korby 8 a zadní blatníky – levý 9 a pravý 10. Dále přilepte k podvozku nosič přední nápravy 11, zadní nápravy 12 a dvě nádrže 13. Slepte přední nárazník 14, doplňte ho dílem 15 a přilepte k přední části kabiny 1. Zadní nárazník 16 přilepte k zadní části podvozku 6.
Pokračujte lepením korby. Zpracujte základní díl 17 a po vytvarování k němu přilepte zpracovanou přední část 18. K vnitřní straně dílů 17 a 18 přilepte díl 19. Zpracujte dva nosiče korby 20 a přilepte je k dílu 17. Vytvarujte zadní kyvné čelo 21 a pomocí osy 35 ho upevněte k dílu 17. Osu přilepte k dílu 17 napevno. Kyvné čelo 21 se musí na ose 35 volně otáčet. Hotovou korbu nyní upevněte k podvozku 6 pomocí osy 34. Nosiče korby 20 posuňte co nejtěsněji k podvozku 6 a osu 34 k nim přilepte napevno. Korba by měla při vyklápění klást odpor a neměla by padat.
Poslední prací je zhotovení a osazení kol. Začněte předními. Uzavřete dva pláště 22 a nechte je proschnout. Z dílů 24 a 25 slepte disky a přilepte je k vnějším čelům 23. Čela 23 přilepte k plášťům 22. Kola uzavřete přilepením vnitřních čel 26. Osu 32 provlečte podvozkem auta 11, navlečte na ni hotová kola a přilepte je k ose napevno. Uzavřete pláště zadních kol 27 a nechte je proschnout. Uzavřete ráfky 28, vlepte do nich disky 29 a pak je přilepte k vnějším čelům kol 30. Ta přilepte k plášťům 27 a kola uzavřete vnitřními čely 31. Zadní osu provlékněte podvozkem 12. Osaďte na ni hotová zadní kola a přilepte je k ose napevno. Na závěr zaretušujte všechny hrany modelu temperovými barvami.