Nákladní auto - valník

Nákladní auto - valník
Sdílej
 
Uveřejňujeme poslední vystřihovánku ze série jednoduchých modelů stavebních strojů v měřítku 1:35. I tento model je zpracován volně, bez konkrétní předlohy. Na fotografii je zachycen s nakladačem s paletou a nákladem z ABC č. 16.



PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

Pro zpevnění konstrukce modelu doporučujeme podlepit podle vlastního uvážení všechny větší díly kancelářským papírem. Díly podlepujte samostatně. Nejdříve je nahrubo vystřihněte, podlepte a nechte pod zátěží dokonale proschnout.

Nařežte ohybové hrany, udělejte otvory pro osy a výřezy ploch z dílů. Hrany, které budete ohýbat od sebe, označuje plná čára ukončená malou černou šipkou. Hrany, které budete ohýbat k sobě, označuje čerchovaná čára. Výřezy ploch z dílů označují červené úhlopříčky, otvory pro pevné osy malé černé úhlopříčky, pro otočné osy malé červené úhlopříčky.

Ze špejle si nařežte osy kol a natřete je šedou barvou. Jsou to díly 30 (délka 66 mm) a 31 (délka 56 mm). Tyto díly nejsou zakresleny ve vystřihovánce. Během práce doporučujeme pozorně číst návod a orientovat se podle návodné kresby.

NÁVOD NA SLEPENÍ

Vystřihněte a vytvarujte kabinu 1. Z plochy dílu 8 opatrně vyřežte dvě konstrukční chlopně 2 a pomocí nich uzavřete zástřihy v bocích kabiny 1. Do střechy kabiny vlepte vytvarovaný větrák 3. Až nyní celou kabinu slepte a zezadu k ní připojte zpracovaný díl 4. Kabinu zespodu uzavřete dílem 5 a pak k ní postupně přilepte zpracované přední blatníky - levý 6 a pravý 7. Zpracujte podvozek auta 8. Dbejte na to, aby se při lepení nezkroutil. Zpracujte zadní část podvozku 11 a přilepte ji k dílu 8. Hotovou kabinu přilepte k podvozku. Jednotlivé chlopně přilepujte postupně a snažte se o co největší přesnost. Zpracujte zadní blatníky - levý 9 a pravý 10 - a přilepte je k podvozku 8.

Pokračujte korbou. Můžete se rozhodnout, zda budou její bočnice uzavřené nebo spuštěné. Zpracujte díl 12 a přední a zadní čelo korby společně s rohy zafixujte ve svislé poloze. Pokud jste se rozhodli pro uzavřené bočnice, přilepte je k zesíleným rohům. Ke spodní části úložné plochy přilepte dva díly 13 a hotovou korbu opatrně přilepte k podvozku a zadní části kabiny. K podvozku 8 potom přilepte zpracovaný nosič přední osy 14, nosič zadní osy 15 a dvě zpracované nádrže 16. K přední části kabiny 1 přilepte zpracovaný nárazník 17 doplněný dílem 18. K zadní části podvozku 11 přilepte rám se světly 19.

Poslední prací je slepení a osazení kol. Začněte předními koly. Uzavřete dva pláště 20 a nechte je proschnout. Disky z dílů 21 a 22 přilepte k venkovním čelům 23 a ta přilepte k plášťům 20. Kola uzavřete přilepením vnitřních čel 24. Osu 30 provlečte podvozkem auta 14, navlečte na ni hotová kola a přilepte je k ose napevno.

Uzavřete pláště zadních kol 25 a nechte je proschnout. Uzavřete ráfky 27, vlepte do nich disky 26 a pak je přilepte k vnějším čelům kol 28. Čela přilepte k plášťům 25 a kola uzavřete vnitřními čely 29. Zadní osu 31 provlečte podvozkem 15, osaďte na ni hotová zadní kola a přilepte je k ose napevno. Na závěr zaretušujte všechny hrany modelu temperovými barvami.



Stavební stroje v ABC

nákladní auto 6/2007
pásový bagr 9/2007
válec 12/2007
nakladač 16/2007

Autor

Konstrukce a slepení modelu Marián Hlaváč