Dvouplošník

Dvouplošník
Sdílej
 
Dnešní výlet do historie vystřihovánek bude netypický. Můžete si totiž poprvé slepit stoletou novinku s technickým námětem - dvouplošník.


O VYSTŘIHOVÁNCE

Stáří vystřihovánky odhadujeme na rok 1920. Jde o první známý papírový model letadla vydaný v Československu. Uveřejnilo ho pražské vydavatelství VMP. Předlohou modelu nebylo letadlo, ale jiná vystřihovánka.

V roce 1915 vydalo německé Schreiberovo nakladatelství aršík s modelem pod názvem Wright Doppeldecker mit dem Flieger Benno König. Proč VMP použilo právě tuto vystřihovánku a přebarvilo ji i neutrálními znaky v podobě květů, se dnes již nedozvíme. Autor českého modelu navíc udělal při překreslování z německého originálu chybu při umístění motoru.

Zatímco ve vystřihovánce je vrtule orientována jako tlačná, na malém obrázku u vystřihovánky je vrtule s motorem umístěna pro tah. Také chybí směrové kormidlo.


NÁVOD NA SLEPENÍ

Stavbu vystřihovánky zvládnou i méně zruční, ale trpěliví modeláři. Na první pohled jsou patrná jednotlivá čísla, která ukazují, kam díly patří. Rozhodněte se, jakým způsobem přilepíte sloupky mezi křídly. Začínající modeláři mohou využít předkreslených chlopní, ti zkušenější chlopně odstřihnou a sloupky přilepí natupo.

Před začátkem stavby doporučujeme všechny nosné plochy křídel podlepit žlutým papírem a všechny sloupky, konstrukce trupu a podvozek červeným papírem. Hnědým papírem podlepte vrtuli. Po vystřižení všechny střihové i ohybové hrany zaretušujte příslušnou barvou. Sestavovat model začněte v doporučeném pořadí podle zobrazených čísel.
Dbejte na správnou geometrii křídel a na vzájemnou rovnoběžnost sloupků mezi křídly. Pokud jste postupovali při stavbě správně a práci jste neuspěchali, bude vám odměnou milá vzpomínka na počátky československého papírového modelářství v oboru letectví.



HISTORICKÉ VYSTŘIHOVÁNKY V ABC

Lesovna 20/2004
Mešita s minaretem 22/2004
Most 3/2005
Hrad Papírštejn 7/2005
Plovárna 13/2005
Zámek 23/2005
Pevnost 24/2005
Městská brána 20/2006
Středověký hrad 1/2007
Hájovna 5/2007
Malostranské mostecké věže 13/2007

Autor

Příprava a slepení modelu Josef Kropáček