Sears Tower

Sears Tower
Sdílej
 
S televizní anténou měří Sears Tower 527 metrů a je tak vyšší než mrakodrap Taipei 101 s anténou.


Ale podle kritéria měření budovy bez antén je s výškou 442 metrů druhým nejvyšším mrakodrapem a tvoří neodmyslitelnou dominantu Chicaga. Byl postaven v letech 1970 až 1973 podle návrhu firmy Skidmore, Owings a Merrill. Hlavním architektem stavby byl Bruce Graham. Budova má 108 poschodí, 108 fungujících výtahů a vlastní směrové číslo. Pracuje v ní přibližně 10 tisíc lidí a dalších 50 tisíc ji denně navštíví. Sears Tower váží celkem 225 500 tun a je celý pokryt sklem.

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE


Lomové čáry, které budete nařezávat z líce tisku, jsou kresleny plnou čarou, opatřenou mimo kresbu dílu černou šipkou, jejíž špička směřuje na lom. Čáry, které budete nařezávat z rubu tisku, jsou kresleny čerchovaně (-.-.-). Výřezy ploch z dílů jsou kresleny červenou úhlopříčkou. Jednotlivé díly se k sobě lepí pomocí chlopní se zobrazením čísel dílu, kam má být díl přilepen.
Návod (pdf)

NÁVOD NA SLEPENÍ


Návodná kresba (pdf)
Model je možné rozdělit na tři části, které budete zpracovávat samostatně.

Začněte tou nejjednodušší částí, což je část spodní. Jde o jednoduchý kvádr, který vytvořte z dílu 1, a umístěte jej na podstavec. Podstavec vytvořte z dílu 2 tak, že jej v polovině přehněte a slepte rubovou stranou k sobě.

Nyní se pusťte do střední části. Vytvarujte díl 3 podle typu lomových čar a do vzniklých otvorů vlepte zpracované díly 4 a 5. Takto vytvořenou dílčí část zpevněte zevnitř žebrem 6 a uzavřete shora dílem 7. Střední část modelu spojte s již hotovou spodní částí na podstavci a pusťte se do horní části.

Horní část zpracujte z dílu 8, na něj přilepte střešní nástavbu 9 a celou horní část připevněte k rozpracované budově.
Model je již téměř hotov, zbývá doplnit jen pár drobných částí. Těmi jsou přilehlé drobné stavby vytvořené z dílů 10, 11 a 12. Po zpracování je připevněte na vyznačená místa na podstavci. Posledními díly jsou dvě televizní antény. Vytvořte je z dílů 13 nebo tyto díly můžete nahradit dvěma párátky obarvenými na bílo, zkrácenými na délku 46 mm. Po proschnutí je umístěte na střešní nástavbu 9.

NÁVRH Antonín Krejčíř
KONSTRUKCE Antonín Krejčíř



SÉRIE MRAKODRAPY V ABC

(1. Taipeo 101 - ABC 24/2008 )


(2. Petronas Towers (25-26/2008) )


3. Sears Tower (2/2009)
4. John Hancock Center
5. Bank of China Tower
6. ABC Tower