ABC SPACETRAVEL - Raketoplán budoucnosti

ABC SPACETRAVEL - Raketoplán budoucnosti
Sdílej
 
Model vzniklý na žádost redakce k výročí přistání člověka na Měsíci je koncept raketoplánu pro komerční cesty do vesmíru, určené nejen vědcům, ale i zájemcům z řad veřejnosti.


Posádku budou tvořit dva piloti a šest až deset pasažérů.
Mateřská loď dopraví raketoplán do výšky asi 15 kilometrů, kde se raketoplán odpoutá, zažehne vlastní motor a vystoupá na oběžnou dráhu do výšky asi 110 kilometrů. Raketoplán je postavený z kompozitních materiálů, splňujících náročné požadavky na nízkou hmotnosti a vysokou odolnost. Systém raketového pohonu by tvořily motory na hybridní pohonné látky.

NAVRŽENO PRO ABC


Jako první pozemšťan se 21. července 1969 ve 3 hodiny 56 minut 20 sekund středoevropského času dotkl povrchu Měsíce Neil Armstrong. Pak pronesl větu, která bude navždy zapsána v historii této civilizace: "Je to jen malý krok pro člověka, ale velký skok pro lidstvo." Na měsíčním povrchu přistál výsadkový tzv. lunární modul americké kosmické lodě Apollo 11 nazvaný Eagle (Orel) se dvěma astronauty - Neilem Armstrongem a Buzzem Aldrinem.

Od tohoto okamžiku uplyne letos 40 let, a přestože se tehdejší dobové prognózy o osídlení a využití Měsíce nenaplnily, poslední dobou se mluví alespoň o možnosti výletů do kosmického prostoru. Vesmírná turistika s navrženým ABC Spacetravelem by se mohla stát skutečností. Jan Tuček




PŘÍPRAVNÉ PRÁCE


Návod (pdf)
Lomové čáry, které budete nařezávat z líce tisku, jsou kresleny plnou čarou, opatřenou mimo kresbu dílu černou šipkou , jejíž špička směřuje na lom. Čáry, které budete nařezávat z rubu tisku, jsou kresleny čerchovanou čarou, opatřenou mimo kresbu dílu bílou šipkou, jejíž špička směřuje na lom.

Jednotlivé díly k sobě lepte pomocí chlopní se zobrazením čísel dílu, kam má být díl přilepen. Párové díly jsou označeny shodným číslem s dodatkem L - levá strana nebo P - pravá strana. Před vlastní stavbou doporučujeme podlepit kancelářským papírem následující díly: horní a spodní část křídla 17, 18, celý stojánek složený z dílů 24, 25, 26 a zesílení kol podvozku 20 x díl 23.

NÁVOD NA SLEPENÍ


Návodná kresba (pdf)
Stavbu začněte zpracováním hlavního trupu letadla. Skládá se z tubusu - díl 1, zepředu je zakončený kabinou - díl 2 a zezadu raketovým motorem. Motor představují dva komolé kužely spojené k sobě v nejužším místě. První kužel, spojený s tubusem, vytvarujte z dílu 3, uzavřete dílem 4 a připojte k trupu. Druhý komolý kužel je tvořen vnějším pláštěm 5, do něj umístěte díl 6 s raketovými tryskami a vlepte vnitřní část pláště 7.

Na obě strany hotového trupu připevněte zpracovaná křidélka 8L, 8P a shora díl 9, na kterém bude spočívat hlavní křídlo.


Křídlo vytvořte slepením dílů 17 a 18 rubovými stranami k sobě a nechte pod zátěží důkladně proschnout.

Dále pokračujte dvěma menšími tubusy, které se nacházejí po levé a pravé straně centrální části. Jejich konstrukce je shodná s konstrukcí hlavní části trupu, jen jsou zhruba o polovinu menší. Vytvořte je z dílů 10, 11, 12, 13, 14, 15 a 16. Nezapomeňte, že jde o díly párové a je třeba rozlišovat díly pro levou a pravou stranu.

Dva vzniklé boční trupy připevněte k proschlému křídlu za pomoci dvou nosníků, vnějšího 19 a vnitřního 20. Křídlo připevněte k hlavnímu trupu, tím je základní část konstrukce hotova.

Nyní máte na výběr dvě varianty. Model můžete postavit jako stojící s podvozkem, nebo bez podvozku za letu na stojánku. V případě první varianty zpracujte dva zadní podvozky 21 a jeden přední 22. Pokud budete chtít docílit větší plasticity, můžete kola zesílit pomocí dvaceti podlepených dílů 23. Zhotovené podvozky umístěte na místo uzavřených podvozkových šachet na hlavním trupu a dvou bočních trupech.

Pokud jste se rozhodli pro variantu modelu za letu, zpracujte základnu stojánku 24 se stojkou tvořenou díly 25L, 25P a 26. Na stojan přilepte model v místě jeho těžiště a tím jste celou stavbu modelu dokončili.

NÁVRH Jan Tuček
KONSTRUKCE Antonín Krejčíř
SLEPENÍ Antonín
Krejčíř