Vrtulník Raven 4 Squadron

Vrtulník Raven 4 Squadron
Sdílej
 
Model je fiktivní designovou studií dvoumístného vrtulníku příznačně nazvaného raven, což v angličtině znamená havran.

Byl tak pojmenován podle tvaru kokpitu, který připomíná ptačí hlavu. Vrtulník využívá technologie NOTAR® - NO TAil Rotor. Při použití této technologie je stabilizační vrtule na ocasu stroje nahrazena systémem proudění vzduchu hnaného turbínou skrze ocasní část zakončenou otočnou řiditelnou hlavicí. Raven 4 může nést bezpočet typů výzbroje, za zmínku snad jen stojí, že v přední části jsou umístěny dva kulomety ráže 12,6 mm.

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

Při stavbě budete potřebovat kvůli vyvážení modelu závaží (např. rybářské olůvko), které budete lepit na uzavírací přepážku dílu 1.

Jednotlivé díly vystřihněte. Ližiny, díly 7 a 8, zpevněte čtvrtkou, jejíž obrys je na str. 31. Pokud to neprovedete, ližiny se budou po čase kroutit. Také listy vrtule 24 zpevněte čtvrtkou, jejíž obrys je opět na str. 31. Podlepené díly nehte pod zátěží proschnout. Když tyto díly nezpevníte, listy vrtule budou padat směrem k trupu. Proto doporučujeme po vyztužení čtvrtkou ještě jednotlivé listy v příčném směru (na kratší straně) naohýbat.

Hrany, jež budete tupým nožem rýhovat z líce tisku, jsou kresleny čárkovanou čarou (- - -), papír ohněte lícem od sebe. Hrany, které budete rýhovat z rubu tisku, jsou kresleny čerchovanou čarou (-.-.-), papír ohněte lícem k sobě.

Jednotlivé díly lepte pomocí chlopní. Umístění dílů je vyznačeno v místě přilepení shodným číslem.

Raven 4 Squadron •  Jan Rükr

NÁVOD NA SLEPENÍ

Vystřihněte a narýhujte trup - díl 1, ocasní část - díl 2 a sání - díl 3. Všechny díly pak lepte chlopněmi rovnou k sobě následujícím ověřeným způsobem:

U otevřeného trupu – díl 1, nejprve k sobě slepte chlopně, které tvoří zadní část břicha helikoptéry (oblepte modrý pětiúhelník s nakreslenou číslicí 27). Pak díl 1 uzavřete podélně ve švu v místě, kde je nápis „EMERGENCY“. Přední strana, kam budete lepit díl 5, zůstává otevřená, abyste do trupu mohli ještě zevnitř zasáhnout. Slepte díl 2 a na jeho vrchní část umístěte díl sání 3.

Nyní se bude hodit, že trup je z obou stran otevřený, protože na něj budete napojovat ocasní část – díly 2 a 3. Přilepte ocasní část 2 k trupu 1 nejprve na chlopeň, která je na modré spodní části a je označená čerchovanou čárou a číslicí 2 (je ohnutá směrem ven). Mělo by to vypadat, jakoby trup byl zlomený v místech napojení ocasu - viz obr. 1. Po zaschnutí dolepte ocasní část k trupu po stranách až k místu, kde jsou označené chlopně pro díl 4. Stále se hodí, že trup je z přední části otevřený a můžete buď prsty nebo třeba špachtlí udělat oporu při lepení ocasní části k trupu. Nalepte díl 4, na který později přijde hřídel rotoru.

Trup 1 uzavřete. V místě uzavření trupu vznikla plocha pro část s kabinou – díl 5. Slepte díl 5 a přilepte ho k trupu 1. Hlavní nosnou část vrtulníku máte hotovu.

Slepte podvozky. Nejprve složte obě vzpěry – díly 6. Podlepené ližiny 7 a 8 nalepte na vzpěry. Vzpěry s ližinami nalepte na hlavní trup 1 tak, že ližiny jsou orientovány delší stanou směrem ke kabině a skosením směrem od vrtulníku. Směrovku 9 nalepte na ocasní část 2.

Slepte levý motor z dílů 10 a 11 a připevněte ho na levou stranu stroje. Obdobně slepte pravý motor z dílů 12 a 13, přilepte ho na pravou stranu. Na levý motor přilepte levý raketový nosník 14 a chladič 16. Na pravý motor přilepte pravý raketový nosník 15 a chladič 16.

Na část s kabinou 5 nalepte na levou stranu křidélko 17 a zásobník 19. Na druhou stranu nalepte křidélko 18 se zásobníkem 19. Zásobníky jsou orientovány skosenou stranou směrem od stroje, viz čelní pohled u návodné kresby.

Pokračujte rotorem s listy vrtule. Slepte hřídel rotoru 20. K ní spasujte modrý trychtýř rotoru 21 tak, že chlopně dílu 20 vyhněte směrem ven a celý díl (váleček) protáhněte trychtýřem skrz otvor ve vrcholu a pomocí chlopní hřídel 20 přilepte. Na základnu trychtýře 21 nalepte jeden disk 22. Druhý disk 22 přilepte i k vrchlíku rotoru 23.

Nyní slepte čtyři zpevněné listy vrtule 24. Listy vlepte do určených pozic na dílu 22, který je součástí modrého kužele s hřídelí, a celek přiklopte k vrchlíku 23 se stejným dílem 22 (tzn. že listy lepíte mezi základny dvou kuželů). Hotový rotor s listy přilepte na díl 4.

NÁVRH Jan Rükr
KONSTRUKCE Jan Rükr
SLEPENÍ František Sochor
NÁZEV Raven 4 Squadron
MĚŘÍTKO 1:43
ROZMĚRY V CM D 23 V 8 Š 11