Kingdom Centre

Kingdom Centre
Sdílej
 
Kingdom Centre (nazýván i Burj Al-Mamlaka) je nejvyšší mrakodrap v metropoli Saudské Arábie, v Rijádu.

Budovu vlastní člen saudské královské rodiny princ Al-Waleed. V roce 2002 stavba získala prestižní ocenění Emporie Skyscraper Award pro nejlepší nový mrakodrap. Hlavním kritériem v soutěži je funkčnost a design budovy. Česky je mrakodrap přezdíván otvírák.

Výška: 302 m
Město: Rijád
Realizace: 2002
Počet pater: 41
Stát: Spojené arabské emiráty

WWW.WIKIPEDIA.ORG

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE

1. Lomové čáry, které budete nařezávat z líce tisku, jsou kresleny plnou čarou, opatřenou mimo kresbu dílu černou šipkou, jejíž špička směřuje na lom. Čáry, které budete nařezávat z rubu tisku, jsou kresleny rovněž plnou čarou, ale opatřenou mimo kresbu dílu čerchovanou čarou (-.-.-) a bílou šipkou, jejíž špička směřuje na lom.

2. Výřezy ploch z dílů jsou kresleny červenou úhlopříčkou.

3. Jednotlivé díly se k sobě lepí pomocí chlopní se zobrazením čísel dílu, kam má být díl přilepen.

NÁVOD NA SLEPENÍ

Mrakodrap se skládá z věže s otvorem, dvou přilehlých budov (západní a východní) a dvou menších přístaveb (severní a jižní). Konstrukce hlavní věže je poměrně náročná, vyžaduje modelářské zkušenosti a přesnost.

1. Stavbu započněte sestavením otvoru ve věži z protilehlých dílů 1 a 2. Vznikne tak útvar připomínající písmeno V. Shora otvor uzavřete nejvyššími patry budovy – díly 3, 4 – a střechou – díl 5.

2. Pečlivě zpracujte plášť budovy 6, který by měl být vytvarován dle půdorysu věže 7. Otvor ve tvaru písmene V připojte k plášti věže a před uzavřením nezapomeňte vložit zmiňovaný díl 7.

3. Věž je hotova a můžeme přistoupit ke stavbě západní budovy. Z dílu 11 opatrně vystřihněte díl 8 dle vyznačení červenou čarou. Po obvodu dílu 8 připojte díly 9, 10 a takto vytvořený celek vlepte zpět do vzniklého otvoru ve střeše – v dílu 11. Obvodové zdi této budovy tvoří díly 12, 13 a 18. Samostatně je zpracujte a k dílu 13, před připojením ke střeše, přilepte dvě terasy. Severní je tvořena díly 14, 15 a jižní díly 16, 17.

4. Po připojení obvodových zdí ke střeše můžete západní budovu odložit a přistoupit ke stavbě východní budovy. Z dílu 22 vyřežte pomocí žiletky či modelářského nožíku díl 19 dle vyznačení červenou čarou a po jeho obvodu připojte díly 20, 21. Vzniklý celek vložte zpět do otvoru v díle 22 a přilepte pomocí chlopní. Střecha východní budovy je hotova a můžete přistoupit k obvodovým zdem. Začněte dílem 23, na který navazuje díl 24. Ten pokračuje střešními garážemi – díl 26 s obvodovou zdí 27, 28. Stavbu východní budovy zakončete posledním dílem 25.

5. Nyní můžete napevno obě budovy připojit k věži a zbývá už jen dodělat dvě malé přístavby, severní a jižní. Obě jsou shodné, tvořené obvodovou zdí 29 a střechou – díl 30. Po jejich zhotovení je opět přilepte k již hotovému celku na vyznačená místa.

6. Posledním krokem je upevnění stavby na základovou desku. Pokud nemáte možnost si vytisknout níže přiloženou desku, postačí budovu umístit na tvrdší čtverec papíru šedé barvy o rozměrech 225 x 225 mm.

ZÁKLADOVÁ DESKA KE STAŽENÍ

ABC 10/2010
KONSTRUKCE Antonín Krejčíř
SLEPENÍ Antonín Krejčíř
ŘADA architektura
SÉRIE mrakodrapy
NÁZEV Kingdom Centre
MĚŘÍTKO 1:1250
ROZMĚRY V CM D 22 V 24 Š 22
DOBA PŘÍPRAVY ± 4 hodiny
NÁROČNOST 3

Klíčová slova:
3D, model, kingdom, centre