Zlatý oříšek čtenářů ABC: Mateusz Wojnarovicz

Zlatý oříšek čtenářů ABC: Mateusz Wojnarovicz
Sdílej
 
14 let, Ostrava – Poruba, IT specialista, finalista mezinárodní soutěže Malujeme po síti (kategorie počítačová animace), 2015 – 1. místo v soutěži Bajtík

Matouši, v čem ty soutěžíš?

V prezentačních dovednostech.

Mateusz, to je polské jméno?

Ano.

Takže rodiče jsou původem z Polska?

Ano.

Teď se dostáváme ke tvým dovednostem. Nám úplným laikům vysvětli, co ovládáš na počítači? My třeba co umíme zapnout/vypnout počítač a ty běžné operace typu: napíšeme něco ve Wordu, nebo vytvoříme tabulku, tak si nedovedeme vůbec představit, co všechno ovládáš ty, tak co umíš?

Na počítači hlavně vytvářím prezentace v programu PowerPoint a edituji videa, která si potom nahrávám na Youtube.

A ty sám i natáčíš ta videa, nebo nějakým kamarádům prostě s tím pomáháš?

Záleží jak kdy, často si natáčím ty videa sám, ale teď třeba pracujeme na jednom projektu, ve kterém s kamarádem dohromady natáčíme soutěžní videa.

Co obnáší takové soutěžní video? Na jaké téma to třeba je?

On má udělat internet bezpečnějším místem a tak my v něm děláme projekty, které by měli zlepšit internetovou bezpečnost.

Co například? Na co jste se zaměřili?

V našem projektu se obecně zaměřujeme na bezpečný internet a naší cílovou skupinou jsou pubescenti a tedy také naší vrstevníci a vlastně tak obecně pomoci videí jim vysvětlujeme, co je to kyberšikana, co je to sexting a tak dále. Zvolili jsme si právě videa, protože třeba text je skvělý, hudba je skvělá, mluvený komentář a pohyb je taky skvělý, ale když to všechno tak shrneme dohromady, tak vytvoříme video, které je dle naší úvahy tím nejlepším, tou nejlepší možností pro sdělování informací.

Možná tento rozhovor čtou právě holky a kluci, kteří se učí teprve zacházet správně s internetem, na co bys třeba chtěl upozornit, právě v oblasti té internetové bezpečnosti. Co by neměli kluci a holky nikdy dělat?

Tak pokud mám teď nějaké základní pravidla říct, určitě by se neměli bavit s cizími osobami, také by si neměli stahovat různé neověřené věci, nepřidávat si na Facebooku přátele, u kterých nemají 100% jistotu, že o nich něco vědí. Také kdyby je někdo třeba požádal o osobní schůzku, tak určitě nejlépe odmítnout a já řeknu teď takové přísloví: Internet je dobrý sluha ale špatný pán, takže byste si určitě měli dávat pozor na internetu. Internet nabízí opravdu obrovské možnosti, dle mého názoru. Je to nejlepší vynález lidstva, je skvělý, ale určitě si na něm dávejte pozor.

Zlatý oříšek čtenářů ABC: Vyberte nejlepšího!

Zlatý oříšek čtenářů ABC: Vyberte nejlepšího!

1. místo v soutěži Bajtík

Matouši, ty ses zúčastnil soutěže Českého rozhlasu -  Malujeme po Síti, jestli mám správné informace, v jaké kategorii jsi soutěžil a vyhrál jsi?

Počítačová animace a v této kategorii jsem postoupil do finále.

Co si  předváděl v té počítačové animaci?

My jsme tehdy pracovali na iPadech a učili jsme se v jistých programech vytvářet animace a LEGO film, tak tam jsem udělal takovou animaci z LEGA, animovaný film.

Jak se dělá animovaný film na počítači?

My jsme to dělali na těch tabletech.

Tak na tabletech, jak se dělá vůbec v IT prostředí, v prostředí jedniček a nul, když to řeknu takhle ošklivě, jak se dělá animace? Já znám takovou, když se zastaví kamera, pohne se ručičkou, malovanou….

No to je přesně ono… Tak v tom programu nejdříve potřebujete ten program na tom tabletu a LEGO a vždycky se vyfotí snímek, zastaví, potom tu postavičku třeba posunete o kousíček dále, další snímek se udělá a takhle pokračujete. Takový film dá dost práce udělat, ale výsledek stoji za to.

Když říkáš dost práce, jak dlouho se to připravovalo?

Já myslím, že čistého času jsem na tom asi pracoval 10 hodin.

A ve výsledku to bylo kolik minut?

Tři a půl? Pokud si dobře pamatuji.

No holky a kluci, tak si to představce, 10 hodin pracovat na něčem, co potom odběhne za tři a půl minuty, to musí být výdrž. Ale pokud věříte, že to má pozitivní cíl a baví vás to, tak mně to třeba dává pocit správně využitého času, což pro mě velmi důležité.

Výborně, čím bys chtěl být, Matouši?

Přesně zaměstnání, jaké bych chtěl mít, nevím, ale určitě by to měl být nějaký technicky nebo informatický obor.

Tak já budu držet palce, aby plány vyšly, a budu držet palce i k získání ocenění Zlatý oříšek čtenářů ABC. Děkuji za rozhovor.

Taky děkuji.

Zlatý oříšek čtenářů ABC: Hlasuj tady!