Pes versus medvěd: Nikdy neštvěte medvědy!

Pes versus medvěd: Nikdy neštvěte medvědy!
Sdílej
 
Na Slovensku se nevplatí štvát medvědy. Souboj pes versus medvěd by nemusel dopadnout dobře... ani pro člověka!

 

U nás se medvědů ani dalších šelem bát nemusíte, ale už na sousedním Slovensku vyžaduje pohyb v některých horských oblastech určitou opatrnost.

Nejvíc zkušeností se střetem s medvědem ale mají nepochybně turisté v Severní Americe, kde je mohou ohrozit hned dva druhy. Grizzly – podruh medvěda hnědého, nebo tzv. černý medvěd, baribal. Ten je sice mnohem mírumilovnější než větší grizzly, přesto se občas naštve. Právě jako medvěd z následujícího videa, kterého nakonec omrzel dotěrný fotograf a prohnal mu faldy. Nechtěl ho zabít, jen zahnat. Což se mu podařilo a nakonec ani nemuseli zasahovat strážci parku. Podívejte se tady.

Když se naštve medvěd grizzly

Ne vždy ale fotograf dopadne tak dobře. Když se naštve grizzly, fotograf má problém. Turista, který si chtěl jednoho takového medvěda vyfotografovat zblízka obyčejným kompaktem, tak pořídil svou poslední fotografii v životě. Fotografovat medvědy bez pořádného teleobjektivu z bezpečné vzdálenosti se zkrátka nedoporučuje.

Turisté a jejich psi v nebezpečí

Mimořádně nebezpečnou situaci si přivolávají turisté, kteří v národních parcích, v nichž žijí medvědi, nechají svoje psy volně pobíhat. Když takový pes zahlédne nebo ucítí medvěda, snadno podlehne loveckému pudu a začne ho pronásledovat. I když medvěd zpočátku utíká, může si bleskově se psem prohodit role. A – jak se ptá autor, který doporučuje vodit psy vždy na vodítku – kde myslíte, že pes pronásledovaný medvědem bude hledat bezpečí? Kam poběží?

Adrenalinoví medvědi

Adrenalinové sporty provozované v přírodě jsou další příčinou, proč se počty útoků velkých šelem na lidi zvyšují. O tom se přesvědčili horští cyklisté v Národním parku Jasper:

Více o tomto tématu v novém ABC 15

Více o zvířatech najdete tady

Souboj šelem: Medvědi versus jeskynní lvi

Souboj šelem: Medvědi versus jeskynní lvi

Medvěd: Ze země na strom zrychlením 5m/s!

Medvěd: Ze země na strom zrychlením 5m/s!

Mlsné šelmy: Problematický návrat baribalů

Mlsné šelmy: Problematický návrat baribalů

Klíčová slova:
pes, nebezpečí, medvědi, zvíře, medvěd
 

Články odjinud