Komu zima neva? Polární zvířata pod nulou

Komu zima neva? Polární zvířata pod nulou
Sdílej
 
Zima přichází v Arktidě náhle.

 

 

Zima přichází v Arktidě náhle, letošní mláďata polárních lišek se ještě ani nestačila „převléct“ do bílého zimního kožíšku. Nicméně i ten, který mají, je pro ně dostatečnou ochranou před větrem a sněhem. Zima jim proto není a ani fujavice jim  nezkazí náladu na hru. Podívejte se tady.

Polární lišky to v zimě opravdu nemají snadné, jejich obvyklá kořist, drobní hlodavci či na zemi hnízdící ptáci jsou nedostupní. Lišky ale uzavřely jakési partnerství s ledními medvědy. Lední medvěd je k lovu mnohem lépe vybaven, za kořistí se dovede ponořit i do vody, což lišky nemohou.

A tak často doprovázejí tyto velké šelmy a živí se tím, co medvěd nestačí sežrat. Medvěd kupodivu na lišky neútočí, snad proto, že ho ostražité šelmičky varují před blížícím se nebezpečím. V létě je ovšem liškám hej – odloží zimní kožich a převlékne se do letního šedohnědého, který ji mnohem lépe maskuje v kamenité tundře.

A obrovské ptačí kolonie jí slouží jako nevyčerpatelný zdroj potravy. I když pravda, někdy to chce dost odvahy a lezeckého umu.

 

 

 

 

Z činčily, která se původně začala chovat na kožešinových farmách, se stal oblíbený, třebaže trošku náročnější domácí mazlíček. Dalo by se tedy říct, že činčil dnes na světě žije víc než dost. Jenže osud jejich divokých příbuzných je mnohem smutnější – zbývá jich už jen velmi málo, patří mezi ohrožené druhy zapsané v Červeném seznamu. Vzácná jsou proto i jejich pozorování v divoké přírodě. Naštěstí dnes existují skryté kamery, které pro vás toto plaché horské zvíře v Andách natočily. Podívejte se tady.

A ještě se pojďme podívat k protinožcům na nejpodivnější zvíře v kožichu (nebo snad neoprenu?). Ptakopysk podivný se právem jmenuje podivný. Je to tak zvláštní zvíře, že když se poprvé dostal do Evropy jeho vycpaný exemplář, nikdo nevěřil, že takové zvíře existuje a zoologové ho okamžitě označili za podvrh. Leč ukázalo se, že „krtek“ s kachním zobákem skutečně existuje. Jeho krycí srst se po namočení leskne a vytvoří na těle ptakopyska nepromokavý plášť – opravdu jakýsi neopren, pod kterým má teplé „spodní prádlo“ tvořené hustou krátkou podsadou.

 

 

 

 

Více v ABC 24. Více o zvířatech:


Medvědí podpis: Jak se značkuje led a sníh

Medvědí podpis: Jak se značkuje led a sníh

Za Polárním kruhem Slunce nezapadá – a divně to vypadá!

Za Polárním kruhem Slunce nezapadá – a divně to vypadá!

Život ledních medvědů okem skryté kamery

Život ledních medvědů okem skryté kamery

Klíčová slova:
zvire, medved, zima, liska, ledni, polarni, Arktida
 

Články odjinud