Vozítko Pop.Up: Jezdí, létá a cestuje hyperloopem

Vozítko Pop.Up: Jezdí, létá a cestuje hyperloopem
Sdílej
 
Jak si Airbus představuje dopravu budoucnosti? Jako inteligentní kabinu, která se umí připojit na podvozek, připnout si na střechu rotory a spoustu dalších věcí! 

 

Každoroční výstava aut v Ženevě patří k nejdůležitějším motoristickým akcím na světě. Nedávno skončil její 87. ročník a přinesl řadu novinek. S nejzajímavějším konceptem ale překvapivě přišel letecký gigant Airbus.

Evropská vize budoucnosti

Výrobce dopravních letadel se spojil s proslulým designérským studiem Italdesign. To už bezmála půl století navrhuje vzhled automobilů a patří ve svém oboru ke světové špičce. Italdesign je podepsán pod řadou těch, které vídáte každý den na ulici, ale také pod slavnými závoďáky. Airbus se dlouhodobě věnuje experimentům se vzdušnými taxidrony, Italdesign pro změnu samořiditelným autům. Obě vize spojuje jejich společný koncept zvaný Pop.Up. Vozítko se skládá ze tří dílů: Základem je kabina ve tvaru kapsle, kterou doplňují odnímatelný podvozek a střešní nástavec s výkonnými rotory.

Vozítko Pop.Up: Jezdí, létá a cestuje hyperloopem •  Airbus

Obojživelné taxi

Jak si tvůrci představují použití vozu? Jako pohodlného a všestranného taxíka. Zavoláte si ho přes mobilní aplikaci a systém vám podle aktuálních dopravních informací vypočítá ten nejrychlejší způsob dopravy. Na krátké vzdálenosti nebo po předměstí vás převeze na kolech. V případě, že se potřebujete dostat na druhý konec ucpaného města, se kabina spojí s rotorovým systémem. Mimoto bude v případě potřeby schopná cestovat i ve vakuové dráze budoucnosti zvané hyperloop. Poté, co vás Pop.Up vysadí, se vrátí zpátky do své nabíjecí stanice a bude čekat na další zavolání.

Hyperloop jede! Testování dopravy budoucnosti

Hyperloop jede! Testování dopravy budoucnosti

Ekologicky a pohodlně

Kabina bude mít lehkou a pevnou karbonovou konstrukci. Pohánět ji budou elektromotory zabudované v podvozku i v soustavě rotorů. V samotné kapsli tak žádnou pohonnou jednotku nenajdete, zato tu bude pokročilý zábavní a informační systém. Zprostředkuje vám zprávy, pustí film nebo bude na čelní sklo kabiny promítat rozšířenou realitu a ukazovat vám ta nejzajímavější místa ve městě.

Pop.Up: Řešení pro velkoměsta

Kdy si takové vozidlo budeme moci doopravdy objednat? Airbus odhaduje, že instalace systému by mohla být zahájena okolo roku 2030. V té době bude podle předpovědí vědců žít více než 5 miliard lidí ve velkoměstech. Po celém světě by mělo existovat nejméně 41 megalopolí, tedy měst s více než 10 miliony obyvatel. A miliony hemžících se kabin schopných střídat silnici, vzduch a dráhu, budou možná tím, co zachrání kolabující velkoměstskou dopravu. Navíc bezpečně, ekologicky a zábavně!


Nejslavnější auta z dílen Italdesignu

BMW M1 •  Profimedia.cz, PSParrot

BMW M1 (1978)

Na konci 70. let spolupracovalo BMW s Lamborghini. Výsledkem je sporťák M1. Až do příchodu současného modelu i8 to bylo jediné BMW s motorem uprostřed. Díky unikátní konstrukci i agresivnímu vzhledu patří k nejslavnějším závodním autům své doby.

Volkswagen Golf •  Profimedia.cz, PSParrot

Volkswagen Golf (1974)

Jedno z nepopulárnějších aut všech dob má původ v Itálii. Mělo nahradit oblíbeného, ale už zastaralého Brouka, tedy VW Beetle. A bez diskuze se mu to podařilo. Golfů se dodnes prodalo po celém světě více než 30 milionů! Italdesign stál také na počátku slávy dalšího populárního Volkswagenu Passat.

DeLorean DMC-12 •  Profimedia.cz, PSParrot

DeLorean DMC-12 (1981)

Pokud máte rádi sci-fi filmy, určitě jste viděli Návrat do budoucnosti. A pokud jste viděli Návrat do budoucnosti, určitě znáte DeLorean DMC-12! Ikonický sportovní vůz, který ve filmu sloužil jako stroj času, navrhlo italské studio pro americkou značku jako módní, nevšední a ryze americký sporťák. DeLorean bohužel už nikdy jiné auto nevyrobil a loni zkrachoval.

 

Terrafugia: Nastává čas létajícího auta

Terrafugia: Nastává čas létajícího auta

Hyperloop: Doprava blízké budoucnosti

Hyperloop: Doprava blízké budoucnosti

Skutečné vibranium Captaina Ameriky najdete na Slovensku

Skutečné vibranium Captaina Ameriky najdete na Slovensku

Autoškola umělé inteligence v GTA

Autoškola umělé inteligence v GTA

 

Články odjinud