Chcíplá myš: Čím budeme ovládat počítače v budoucnosti?

Chcíplá myš: Čím budeme ovládat počítače v budoucnosti?
Sdílej
 
K počítači patří myš už skoro půl století. Teď se začínají objevovat nové zajímavé alternativy – třeba digitální náprstek 3DTouch.

 

 

Je to tak, počítačová myš byla skutečně vymyšlena již v roce 1968 americkým inženýrem Dougem Engelbartem. Práci s počítačem si bez ní nedovedeme představit. Nyní se dva inženýři z americké Univerzity ve Wyomingu rozhodli zkusit to jinak. Vyvinuli inteligentní náprstek, který na obrazovce následuje pohyb vašich prstů.

Všestranná alternativa

Není to první takové zařízení. Pohybové ovládání používá například Nintendo Wii nebo Xbox Kinect. Obě však slouží jen na hraní her a například pro práci s počítačem je nelze použít. 3DTouch má být zcela univerzální. A co je možná to nejdůležitější, měl by být i mnohem levnější. Pracuje totiž na jednoduchém, ale perfektně funkčním principu. Obsahuje trojrozměrný akcelerometr, magnetometr a gyroskop. Každé z těchto zařízení se používá pro určení polohy a alespoň jeden z nich najdeme v každém smartphonu nebo tabletu. Ovšem kombinace všech tří přístrojů umožňuje přesnou orientaci v prostoru, a to za použití dílů, které jsou dostupné, levné a spolehlivé.

 

Gesta na dálku

3DTouch se ovládá jednoduše a intuitivně. Ukazováčkem udáváte směr kurzoru a pohybem palce klikáte. Kromě toho umí i základní gesta, například dvojklik či podržení pro přetahování souborů. Zařízení do budoucna počítá i s pokročilejšími gesty za předpokladu, že si ovladač navlečete na více prstů. 3DTouch obstojí i, co se týče přesnosti. V současnou chvíli se sice nevyrovná laserové myši, ale tvůrci tvrdí, že perfektní reakce ovladače jsou jen otázkou vývoje.

Virtuální ruce

V budoucnu bychom tak mohli ovládat počítač podobně, jako dnes pracujeme s tablety. Jen by namísto patlání displeje stačilo elegantně posouvat vše potřebné na dálku. Nepředpokládáme, že by 3DTouch hned nahradil myš. Jsou ale platformy, kde by mohl sloužit mnohem lépe. Třeba u virtuální reality nebo stejně tak dobře na cestách. Stačilo by položit si počítač na klín a bez dalšího potřebného prostoru byste mohli pohodlně surfovat po netu nebo hrát hry s prstem před monitorem.

 

 

Do mrazu i do boje: Nejdrsnější elektronika na světě

Do mrazu i do boje: Nejdrsnější elektronika na světě

Chytrá už je i silnice: Digi cesta z města?

Chytrá už je i silnice: Digi cesta z města?

Nejlepší gadgety pro digitální trampy: 7 skvělých vychytávek do lesa

Nejlepší gadgety pro digitální trampy: 7 skvělých vychytávek do lesa

 

Články odjinud