V papírové stíhačce: Kokpit jako vystřihovánka

V papírové stíhačce: Kokpit jako vystřihovánka
Sdílej
 
Lukáš Homola staví kokpity pro hraní leteckých simulátorů. Jde na to jednoduše: Skládá je z papíru, podobně jako vystřihovánky.

 

 

Lukáš je už dávno dospělý chlap, který má ženu a dvě děti, s láskou však vzpomíná na vystřihovánky z ábíčka. Slepoval je, když byl dětským čtenářem ABC a několikrát se k papírovému modelářství vrátil i v dospělosti. Naše vystřihovánky ho dovedly až ke stavění leteckých kokpitů z papíru pro hráče z celého světa.

Moc nákladné

Kokpit z papíru? Jakožecože? Vždyť se to musí během hraní rozpadnout! Už jsem viděl pěknou řádku kokpitů pro domácí letecké simulátory, ať už podomácku vyrobených či jako stavebnici prodávaných, ale žádný nebyl z papíru. Většinou je základem dřevotřísková kostra s překližkovým či plechovým povrchem. Někteří nadšenci jdou dokonce tak daleko, že přístrojovou desku osazují budíky a displeji, které s hrami skutečně spolupracují. Ostatně některé z nich jsme si představili v redakčním testu herních periferií v ABC č. 23/2013. Takový kokpit ale potřebuje stálé místo a často zabere celý pokoj. Jeho cena se navíc může vyšplhat i na stovky tisíc korun.

Kartón stačí

Přehnané prostorové a finanční nároky vedly Lukáše Homolu k nápadu postavit kokpit z papírové lepenky. Při konstrukci zúročil své zkušenosti s vystřihovánkami, ale také svou profesi herního vývojáře a grafika. Měl tedy dobrou představu o potřebách hráčů a dokázal si v počítačovém programu vymodelovat tvary kokpitu, které pak ve správném měřítku převedl do papírové podoby. Rovněž si dokázal spočítat předpokládané zatížení jednotlivých částí papírové konstrukce a vyztužil na správných místech kokpit příčnými žebry (také z papíru). Výsledkem je relativně lehký, rychle složitelný a velmi pevný kokpit, který lze snadno znovu rozebrat a uložit do ploché krabice o rozměrech 1 x1 m.

 

Podívej se na VIDEO:

Letecký kokpit v obýváku: Jak se simuluje na počítači?

Letecký kokpit v obýváku: Jak se simuluje na počítači?

Úžasná konstrukce

Lukáše jsme navštívili v podkroví brněnského rodinného domu. Malé pracovně vévodil sestavený simulátor. První dojem byl ohromující. Kolem papírového kokpitu se až ke stropu tyčí lešení držící půlkruhové projekční plátno, prostorovou audio-sestavu a dva spárované projektory. Tato konstrukce není součástí Lukášova papírového projektu. Jde o řešení jeho novozélandského kamaráda, který se specializuje na vývoj a uchycení projekčních pláten pro počítačové hry. Jak to celé funguje?

V kůži pilota

Papírový kokpit má uprostřed prostor pro zasunutí standardní kancelářské židle. Tím autor slevil z nároků na realismus, protože ve skutečné stíhačce je pilot daleko těsněji uzavřen mezi přístroji. Na druhou stranu tak dal svému výtvoru daleko univerzálnější využití. Mezi koleny pilota je uchycen joystick Thrustmaster. V tunelu pro nohy jsou zabudované letecké pedály a po levé ruce je plynová páka tahu motorů. Rozložení ovladačů v kabině je ideální a realitě věrné.

 

 

Připoutejte se prosím •  Honza Mudra

Bojovým pilotem

Nasadil jsem si na hlavu repliku letecké přilby a uchopil do pravačky knipl. Náhle jsem měl pocit jako ve skutečné stíhačce. Přilba není pro ozdobu. Je na ni připevněn pohybový senzor, který do hry přesně převádí otáčení hlavy. Projekční plátno vyplňuje veškerý výhled a i při otáčení hlavy věrně připomíná výhled z kokpitu letounu. Žádný monitor, stůl, klávesnice, myš, žádné rušivé vjemy, jen letoun a já jako „skoro opravdový“ bojový pilot. Atmosféru dokresluje prostorový zvuk 5.1. Zkrátka zážitek hodně blízký skutečnosti. Jen bez toho přetížení – a to je dobře!

Neexistující stíhačka

Podoba kokpitu v sobě kombinuje americkou stíhačku F-22 a různé ruské stíhačky, které byly ve výzbroji československé a české armády. Podklady Lukáš získal z internetu a část si sám nafotil v armádním leteckém muzeu ve Vyškově. Když pak textury aplikoval na papírový kokpit, získal vzhled plechového skeletu, který je hodně omlácený a poškrábaný, přitom nabitý leteckými přístroji, přepínači a kontrolkami. Lukáš si takto připravil podklady střihu pro tisk. Samotný tisk a vyřezání si pak objednal u specializované firmy, která se věnuje velkoformátovým tiskům.

K prodeji

Když si Lukáš ověřil, že jeho vynález funguje, začal pomýšlet na prodej kokpitu hráčům. Pro nastartování výroby ve větším měřítku zkusil finanční sbírku přes crowdfundingovou službu. Ta nedopadla dobře, nicméně Lukáš přesto kokpit k prodeji hráčům nabízí, a to ve dvou formátech. Jednak jako digitální podklady, ze kterých si zákazník nechá kokpit vytisknout sám a jednak jako vytištěný kokpit, který stačí doma podle návodu sestavit. Vedle prototypu hybridu americké a ruské stíhačky nyní Lukáš dokončil kokpit amerického těžkého bojového letounu A-10, který bude také brzy v jeho nabídce.

 

 

Virtuální airbus: Klesáme? Ne, padáme...

Virtuální airbus: Klesáme? Ne, padáme...

Virtuální závodníci: Velký test herních volantů

Virtuální závodníci: Velký test herních volantů

Letové simulátory a trenažery: Víme o nich všechno!

Letové simulátory a trenažery: Víme o nich všechno!

 

Články odjinud