Ven za dobrodružstvím: Nejlepší geolokační hry pro každého

Ven za dobrodružstvím: Nejlepší geolokační hry pro každého
Sdílej
 
Pojďte s námi na procházku s příběhem. Všichni ji máte na dosah od svého domova. Ábíčko vyzkoušelo nejlepší geolokační hry, díky kterým každý prožije opravdové dobrodružství. Od únikovek až po Pokémony. Co si vybrat?

Venkovní hry založené na principu geolokačních dat najdete v nejbližším okolí svého bydliště, ať už žijete kdekoliv. Jen musíte vědět, kde a jak je hledat. Princip je takový, že vás mobil s GPS naviguje na určené místo, kde například najdete poklad, splníte nějaký úkol, nebo se vám odemkne další část příběhu. Pojítkem her je pohyb v přírodě nebo po městě spojený s řešením logických úkolů a hádanek.

Historie geolokačních her

Historie geolokačních her má jasný začátek v roce 2000. V květnu toho roku přestalo USA blokovat signál GPS (předtím byl vyhrazen pouze vojenským a strategickým účelům) a poskytlo ho veřejnosti po celém světě.

Ovšem dostat se k souřadnicím GPS tehdy nebylo tak samozřejmé jako dnes. Přijímač signálu byl sice poprvé do mobilu zabudován už v roce 1999 (šlo o model Benefon ESP, který se u nás neprodával), ale v běžných mobilech dával smysl až od smartphonů na konci prvního desetiletí, které měly dostatečné grafické displeje na zobrazení map.

Starý GPS přístroj, s nímž hráči lovili kešky před 20 lety •  GEOFUN

Kačeři a mudlové

Do té doby používali hráči speciální GPS přístroje určené pouze k přibližnému navádění k cíli. Ty první ani nedokázaly zobrazovat mapu, jen ukazovaly směr. Přesto už během léta 2000 vznikla hra geocaching, která se rychle šířila po celém světě. K nám dorazila v červnu 2001 a rychle si podmanila tisíce hráčů.

Dnes je českých zaregistrovaných geocacherů přes 40 000. Říkají kačeři a nehráči jsou pro ně mudlové (ano, po vzoru Harryho Pottera). Principem hry je, že tvůrce skrýše schová poklad, zaznamená jeho polohu a tu nasdílí ostatním hráčům, kteří poklad hledají.  

Také nebezpečná

Geocaching má roky své největší slávy už za sebou. Tajemné doby, kdy se hráči vydávali do lesa za poklady s předpotopním přístrojem GPS a papírovou mapou, už jsou pryč. Chytrý telefon nás dovede pohodlně až k pokladu, čímž nás o notnou část vzrušení ze hry připravil a udělal kačery i z notorických mudlů. Geocaching tak přišel o auru jakéhosi elitního klubu zasvěcenců.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud