Nejlepší apky pro milovníky přírody: Vědcem jedním kliknutím

Nejlepší apky pro milovníky přírody: Vědcem jedním kliknutím
Sdílej
 
Vybrané aplikace nám pomohou napojit se na okolní přírodu a dokonce skrze ně můžeme přispět k vědeckému výzkumu. Které jsou nejlepší? A jak se stát vědcem jedním kliknutím?

Moderní technologie včetně chatbotů a umělé inteligence nás zpravidla dokáží natolik pohltit, že ztrácíme pojem o okolním světě. Nicméně existují i takové aplikace, které nás naopak vybídnou k prozkoumávání přírody kolem nás.

Jejich prostřednictvím můžeme identifikovat neznámé rostliny, podivuhodné stopy nebo dokonce zvuky, jako je ptačí zpěv. Data, která sebereme, mohou posloužit jako zdrojové informace k vědeckým výzkumům. 

Pozorujte s Animal Tracker 

Pozorujte zvířata s aplikací Animal Tracker •  iStock.com

Aplikace iniciativy Ikarus je určená jak aktivním, tak pasivním pozorovatelům. Poté, co se do ní bezplatně zaregistrujete, získáte přístup do obsáhlé databáze zvířat, která můžete sledovat takřka v reálném čase kdekoliv na světě.

Databázi můžete sami doplnit o nová pozorování, stačí pořídit snímek a ten do ní nahrát. Umělá inteligence poté využije satelity a miniaturní vysílače, aby zvířata dále sledovala a zaznamenávala jejich pohyb. Sesbíraná data se ukládají do výzkumné databáze Movebank a následně slouží jako podklady pro vědecké studie nebo jako zdrojové informace ochráncům přírody.

iOS, Android / cena: zdarma / reklamy: ne / mikrotransakce: ne / čeština: ne

Splňte výzvu v Seek

Seek je odnoží aplikace iNaturalist, která se zaměřuje na popularizaci přírodních věd. Registrace není pro její používání nutná, ovšem je doporučená, jelikož vám odemkne další možnosti použití (pozorování druhů na mapě).

Hlavním přínosem aplikace je její univerzálnost, dokáže rozpoznat živočichy, rostliny i houby. Poté, co danou např. rostlinu vyfotíte, umělá inteligence určí druh a uvede některá klíčová fakta, která se k němu vztahují. Následně v závislosti na lokalitě, kde se nacházíte, navrhne faunu a flóru, jež je pro oblast typická. V této aplikaci se vyplatí být aktivní – za nasbírané živočišné druhy a splněné výzvy získáváte motivační odznaky. Výzev je v aplikaci několik desítek, namátkou stromová výzva, migrační výzva, hmyzí výzva či výzva jezera a rybníky. 

iOS, Android / cena: zdarma / reklamy: ne / mikrotransakce: ne / čeština: ano

LeafSnap je expert na rostliny

Zajímavou aplikací je i LeafSnap od Appixi, která se orientuje výhradně na rostliny. Ty můžete identifikovat podle 4 znaků – listu, květu, kůry a plodu. Poté, co rostlinu vyfotíte a vyberete si hlavní identifikátor, aplikace fotografii zanalyzuje a zobrazí seznam podobně vypadajících rostlin. Z něj si zvolíte tu, která nejvíce odpovídá vaší fotografii. Po rozkliknutí detailu si můžete přečíst krátký popis.

Chcete-li získat lepší výsledky, zaměřte se pouze na jednu rostlinu, kterou se snažte zachytit ostře, za dobrých světelných podmínek. Přechodem na placenou verzi, která vyžaduje registraci, se vám odemknou další možnosti využití aplikace (kupříkladu tipy na péči o rostliny, připomenutí zalévání a hnojení) a zbavíte se reklam. 

iOS, Android / cena: zdarma / reklamy: ano / mikrotransakce: ne / čeština: ne

Oblohu rozzáří SkyView 

Velmi oblíbenou aplikací je SkyView, která slouží k pozorování hvězdné oblohy. Po otevření vás aplikace vybídne k udělení několika oprávnění včetně určení polohy. Protože obsahuje pouze několik tuzemských měst, je lepší polohu navolit ručně a ze seznamu vybrat to, které je vám nejblíže.

Na displeji se vám objeví červená vodorovná čára s vyznačením světových stran a množství bíle svítících hvězd. Jak budete telefonem otáčet, budete nacházet různá souhvězdí, planety nebo družice. Všechna vesmírná tělesa mají popisek (dokonce i hvězdy, které nejsou v souhvězdí). Abyste jej viděli, stačí na danou hvězdu/planetu/souhvězdí klepnout prstem. 

iOS, Android / cena: zdarma / reklamy: ne / mikrotransakce: ne / čeština: ne

TreeZ od ČZU 

Nahlášením výskytu lýkožrouta v aplikaci TreeZ pomůžete chránit naše lesy •  iStock.com

Vědci z České zemědělské univerzity vyvinuli aplikaci TreeZ, jež je určená jak laikům, tak odborníkům, a která se zaměřuje na monitoring škůdců na zeleni. Hlavní motivací pro její vznik byla globální klimatická změna, jejíž důsledky pociťuje každý. Tím, že začneme chránit stromy a keře okolo nás, trochu zmírníme její dopady. Aplikace vyžaduje registraci. 

iOS, Android / cena: zdarma / reklamy: ne / mikrotransakce: ne / čeština: ano

Jak si zjednodušit život s umělou inteligencí?

Jak si zjednodušit život s umělou inteligencí?

5 nejlepších aplikací na 3D tisk: Objevte třetí rozměr

5 nejlepších aplikací na 3D tisk: Objevte třetí rozměr

Neztratit se ve světě: Aplikace na cizí jazyky

Neztratit se ve světě: Aplikace na cizí jazyky

 

Články odjinud